Zijn het de weidse uitzichten van Abbekerk, de eilandjes in Oostzaner- en Ilperveld of de landduinen in het Gooi? De komende acht weken staat de digitale stembus open voor de verkiezing Noord-Hollands meest bijzondere landschap. Stemmen kan tot 17 december via de website www.meestbijzonderelandschap.nl.

Kiezers die hun contactgegevens achterlaten maken kans op een overnachting in één van deze bijzondere landschappen.

32 landschappen

In Noord-Holland zijn 32 landschappen aangemerkt als Bijzonder Provinciaal Landschap. Deze bescherming zorgt ervoor dat Noord-Holland een mooie provincie blijft om in te wonen, te werken en vrije tijd in door te brengen. De provincie is extra zuinig op deze landschappen vanwege hun bijzondere eigenschappen en waarden voor mens en dier

Voor de verkiezing is elk landschap geadopteerd door een ambassadeur. Zij vertellen waarom een bepaald landschap volgens hen het meest bijzonder is. Zo draagt Anke Hollander Wieringen aan met aan de ene kant de Waddenzee en aan de andere kant “prachtige oude dijkhuisjes”. Renee Kapitein wandelt graag met de hond tussen de velden en koeien in Waterland en zou er het liefst wonen.

Ook gedeputeerde Esther Rommel (Natuur en Landschap) draagt een voor haar bijzondere plek aan: Noord-Kennemerland. “Dit is het gebied waar ik in de winter kon schaatsen, in het voorjaar naar de eerste kievit zocht en over sloten sprong. Het is mooi om alle verhalen van inwoners over de 32 gebieden te lezen. Het doet je weer beseffen dat Noord-Holland uit ontzettend veel parels bestaat.”

Overzicht

De 32 Bijzondere Provinciale Landschappen in Noord-Holland zijn (in alfabetische volgorde): Abbekerk en omgeving, Alkmaardermeer en omgeving (zie foto), Amstelscheg, Assendelft en omgeving, Callantsoog, De Kampen, Eilandspolder, Haarlemmermeer-Noord, Het Gooi, Marken, Noord-Kennemerland, Oosterdijk, Oostzaner- en Ilperveld, Opmeer-Wognum, Oude Veer, Schagen, Schellinkhout en omgeving, Schermer, Spaarnwoude en omgeving, Texel (zie foto), Tuinen van West, Vechtstreek-Noord, Vechtstreek-Zuid, Veenhuizen en Oterleek, Waterland, Westzaan en Omgeving, Wieringen, Wijde Wormer, Wormer- en Jisperveld, Zeevang, Zijpepolder Noord en Zuid en Zuid-Kennemerland.

Bekijk ook de video.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.