Blijkbaar omdat de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) niet voldoet en ook in Amstelveen steeds meer documenten worden aangevraagd met een beroep op die wet, nam de Eerste Kamer op voorstel van GroenLinks en D66 de Wet open overheid (WOO) aan. Het betekent onder meer dat krachtens de uiterlijk 1 juni volgend jaar in werking tredende wet (die WOB vervangt) elk bestuursorgaan – dus ook de gemeente – een contactfunctionaris krijgt.

De WOO geeft iedereen het wettelijke recht op toegang tot publieke informatie. Dat deed de WOB ook al, maar blijkbaar functioneerde die toch niet goed, onder meer door talloze weggelakte passages in documenten en de meldingen dat sommige ‘bonnetjes’ er niet waren, terwijl die later onder druk toch opdoken.

Platform

Een centrale rol in de WOO speelt dat overheidsinformatie actief openbaar wordt gemaakt. Bestuursorganen moeten verplicht over bepaalde categorieën informatie verschaffen via het Platform Open Overheidsinformatie (PLOOI).

De nieuwe wet voorziet er verder in dat, net als onder de Wob, een verzoek tot informatie kan worden ingediend bij bestuursorganen.

Contactfunctionaris

De contactfunctionaris die elk bestuursorgaan krijgt, wordt geacht mensen te helpen bij hun vragen en het zoeken en vinden van de juiste informatie.

Ook voorziet de WOO in de instelling van een Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding, dat de regering en de Staten-Generaal gevraagd en ongevraagd adviseert over de uitvoering van de regels over openbaarmaking van publieke informatie. Ook bevordert het orgaan de toepassing van de Woo en heeft het een bemiddelingsfunctie bij geschillen tussen bestuursorganen en beroepsmatige verzoekers tot informatie. Onder die laatsten verstaat men bijvoorbeeld journalisten.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.