B&W stemmen in met Green Deals van de Metropoolregio Amsterdam (MRA), een orgaan waarvan de democratische legitimiteit overigens volgens sommigen ver te zoeken is. De gemeente zegt een ‘duurzaam herstel uit de coronacrisis’ te willen.

Daarom versterkt de gemeente de samenwerking met MRA op het gebied van ‘Circulair textiel, MRA als fietsmetropool, Niet herbruikbaar plastic en Circulair inkopen’.

Duurzaam

Volgens wethouder Floor Gordon kan de gemeente door samenwerking met de MRA op verschillende gebieden meer bereiken, zoals het massa maken van textiel door dat te bundelen en lokaal en regionaal te verwerken, wat resulteert in meer grondstoffenstromen. “Het doel is in het geval van textiel toe te werken naar een hoogwaardige inzameling van textiel met minimaal zeven kilo per inwoner per jaar in 2025. Naast de duurzame doelstelling is het economische aspect ook zeer waardevol,” zegt Gordon.

Binnen de Green Deal Circulair textiel gaat het om het circulair inkopen van bedrijfskleding, het onderzoeken van de mogelijkheid om contracten voor textielsortering en verwerking af te stemmen op een model van lokale sortering en regionale verwerking.

Fiets

Met het tekenen van de MRA als fietsmetropool zegt de gemeente zich hard te maken voor het openen van fietsservicepunten, het stimuleren van werknemers om de fiets te gebruiken, vorming van een regionaal fiets kenniscluster en stimuleren van fietsgebruik van kinderen.

De gemeente stemt in met het ondertekenen van een afspraak over het opnemen van een stop op het gebruik van single use plastics bij evenementen als voorwaarde in het evenementenbeleid (Green Deal Niet herbruikbaar plastic) en bevordert vanaf 2025 ten minste een project in de openbare ruimte dat is samengesteld uit niet direct recyclebaar plastic.

Met de Green Deal Circulair inkopen herbevestigt de gemeente de in 2018 vastgelegde intentie om tot circulair opdrachtgeven en inkopen te komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.