Om straf te ontlopen kunnen mensen die wapens hebben die van maandag 11 tot en met zondag 17 oktober inleveren op het politiebureau aan de Gerard Doulaan 2. Amstelveen doet mee aan de landelijke inleveringsactie. Het inleveren gebeurt ook anoniem. De actie is bedoeld om Amstelveen veiliger te maken, zegt de gemeente.

Messen, stoot- of slagwapens kunnen worden ingeleverd in een gereed staande ton tussen 9.00 en 21 uur. Inleveren van een vuurwapen vergt een afspraak met de politie gemaakt via 0900 – 8844. De politie komt, in burgerkleding, thuis langs om het wapen op te halen. Bij een vuurwapen moet men zich wel kunnen legitimeren.

Toename

Wapenbezit neemt de laatste jaren vooral onder jongeren en jongvolwassenen toe, omdat die denken dat het stoer is een wapen te dragen of dat het nodig is oom zich als het moet te kunnen verdedigen, zegt de gemeente. Uit onderzoek blijkt dat ruzies vaker uit de hand lopen, als jongeren wapens op zak hebben. Burgemeester Tjapko Poppens vindt dat een zorgelijke ontwikkeling en volgens hem staan jongeren vaak onvoldoende stil bij de risico’s van wapenbezit. “De gevolgen van incidenten met wapens zijn groot. Zowel voor het slachtoffer als voor de dader, omdat die een strafblad krijgt. Het is belangrijk dat jongeren inzien dat het niet normaal is een mes te dragen.” Een veilige stad Amstelveen begint naar zijn mening bij veilig opgroeien.

Bewustwording

Naast de landelijke publiciteitscampagne voor de wapeninleveractie organiseren gemeente en politie deze maand activiteiten waarbij zij de risico’s van wapenbezit zoals messen met jongeren bespreken. Ook scholen en het jongerenwerk besteden aandacht aan de actie. Verder is de campagne bedoeld om ouders bewust te maken, zodat zij het gesprek met hun kind over het bezit van messen en andere wapens aangaan. Handvatten voor dit gesprek zijn te vinden op: https://hetccv.nl/fileadmin/Bestanden/Onderwerpen/Wapens_en_jongeren/campagne_2021/001.3_-_Gespreksleidraad_ouders.pdf

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.