Eerlijk gezegd, valt de oogst tot nu toe tegen, geeft aan het einde van het gesprek vicevoorzitter Meindert Schut van de Mediaraad Amstelveen toe. Die werd vorig jaar door de gemeenteraad ingesteld en beoordeelt wie er wel en niet subsidie voor journalistieke producties krijgt uit het Mediafonds. Er kwamen aanvragen van media en (amateur) journalisten, maar de meeste werden afgewezen.

Van de wel gehonoreerde aanvragen viel vaak de uitwerking toch tegen, blijkt uit wat Schut verder zegt. Zij kwamen neer op bijvoorbeeld interviews over duurzaamheid, die vooral het gemeentelijke beleid op dat gebied steunden en eigenlijk niets nieuws openbaarden. Ook van de RTVA-talkshow ‘1 Amstelveen’ werd in elk geval de jongste aflevering over de lokale waterhuishouding gesubsidieerd.

 Discussie

Maar met ‘1 Amstelveen’ is een interessant discussieprogramma bij de lokale omroep ontstaan, zegt Schut. Omdat de gebruikelijke subsidie voor de lokale omroep nu, door midden gedeeld, naar twee instanties ging (AAN! meldde zich als door de gemeente geliefkoosde tweede omroep, maar mist de erkenning van het Commissariaat voor de Media) had RTVA dat zonder subsidie uit het Mediafonds waarschijnlijk financieel niet gered.

Kwaliteit

Over het algemeen wil de Mediaraad meer kwaliteit en diepgang van de lokale journalistiek zien, constateert hij na een jaar actief te zijn geweest en de balans opmaakt. Van de € 120.000 voor dit jaar door het fonds beschikbaar gestelde subsidie zijn nog € 60.000 te vergeven. Aanvragen kunnen tot 30 september worden ingediend. De Mediaraad kende al 100.000 euro toe voor journalistieke projecten, maar is een beetje teleurgesteld in de uitwerking daarvan.

 Langdurig

“Het kwam wat langzaam op gang, maar dat kwam denk ik ook doordat de Mediaraad onbekend was”, zegt Mediaraad-voorzitter Monda Heshusius. Volgens haar is nog niet alles uitgewerkt, omdat zij langdurig zij en daarom pas in de komende maanden worden gepubliceerd. De toegekende projecten zijn ingediend door bestaande lokale media en door zelfstandige journalisten.

Voorzitter Heshusius roept de lokale journalistiek op met flink wat nieuwe aanvragen te komen. “Die mogen kritisch zijn en vooral graag met journalistieke diepgang. Wij dagen de journalistiek uit,” zegt ze. “Er ligt een mooie subsidie te wachten op interessante journalistieke projecten.” Zij wil net als Schut dat men de ‘tanden erin’ zet.

Om voor een bedrag in aanmerking te komen moet een project een begin- en een einddatum hebben, gepubliceerd worden in een medium, kosteloos toegankelijk zijn en van belang voor Amstelveense inwoners. Dat kan een krant of weekblad zijn, en/of op rtv of online te horen of te zien zijn. Meer info en aanvraagformulieren op www.mediaraadamstelveen.nl

A9

Schut blijkt niet stuk van wat hij tot nu toe aan journalistieke uitwerking heeft gezien. “Ik had daarin graag wat meer kwaliteit gezien”, zegt hij. “De verhalen zijn er echt wel, maar het niveau van de Amstelveense journalistiek is nu eenmaal niet het hoogste. Dat kan dus beter. Het kan ook zijn dat de aanvragen wel goed op papier staan, maar de uitwerking tegen valt.”

Als voorbeeld noemt hij de A9. “Een verhaal daarover hoeft zich niet te beperken tot zeggen wat er met die rijksweg precies gaat gebeuren en wanneer.”

6 REACTIES

 1. Hoezeer ik het RTVA ook gun, de subsidie die zij hebben ontvangen is natuurlijk geen projectsubsidie maar gewoon exploitatiesubsidie en dat was en is volgens mij niet de bedoeling. Dan kun je net zo goed de gemeentelijke subsidie voor RTVA verhogen. Anderzijds kan ik het ook wel begrijpen nu de Mediaraad kennelijk zelf vaststelt dat het aantal aanvragen achterblijft en de kwaliteit daarvan gebrekkig is. En met dat laatste ben ik het wel eens als je de toegekende projecten bekijkt.

  Maar ja, hoeveel journalistieke media en/of journalisten die zich bezighouden met Amstelveense onderwerpen hebben we nu helemaal? Nog afgezien van het feit of we daarvan diepgravende journalistiek van mogen en kunnen verwachten.

  Ik heb mijn oude commentaren (en die van andere) over dit onderwerp op dit blog er nog eens op nageslagen en dan ontkom je er toch niet aan dat dit was te voorzien. De inspanningen van de Mediaraad ten spijt, die hebben het niet makkelijk kan ik me indenken.

  Maar voor wie wil, ik weet nog wel wat Amstelveens onderwerpen waar je volgens mij iets mee kan. Dan wel projectmatig, dan wel seriematig(niet zijnde exploitatie). Ben bereikbaar via JB.

 2. CeeBee, je schrijft: “Nog afgezien van het feit of we daarvan diepgravende journalistiek van mogen en kunnen verwachten.” Dat is geen feit maar een vraag, waarmee ik het overigens wel eens ben.

  In een reactie op JB’s het artikel ‘Gemeente praat met Stadshart’ schreef ik: “Waarom het vernieuwen van het winkelcentrum van URW [Unibail-Rodamco-Westfield] niet lukt en met de nieuwbouw van ASR en Pathé (en andere omstreden projecten) wel, is een interessant project voor onderzoeksjournalistiek dat bij de Mediaraad kan worden aangemeld voor subsidie.”

  Op het gebied van projecten is er in Amstelveen veel schimmigheid die diepgaand journalistiek onderzoek verdient. De open verkeersgoot A9 (hoe kon dat ik hemelsnaam zó fout gaan?) Die prachtige plannen voor de Noordoever van de Poel (zijn die niet door gegaan omdat het gemeentebestuur dat misplaatste gemeentehuis wilde verlaten?) Restaurant Aan de Poel (hoe kon daar een particuliere villa komen?), Nazibunker (‘stopwerk’ voor een bevriende aannemer.), Randwijcklaan 13 (hoe wordt die nu gebruikt en hoe verloopt de exploitatie?), zwembadje in De Poel (hoeveel heeft die gekost en kost die nog steeds en hoe lang blijft die daar?), al die verbouwingen in het gemeentehuis, de tramlobby die een goede fietsverbinding met Amsterdam verhindert, nog steeds geen handhaving van het scooterverbod op het Stadsplein, Pathé-bioscoop (terwijl de zalen van de Amstelveense cinema leeg blijven), ..

  “De Mediaraad kende al 100.000 euro toe voor journalistieke projecten, maar is een beetje teleurgesteld in de uitwerking daarvan,” schrijft Johan Bos. Er is dus helaas inmiddels al heel wat geld weggegooid. Dat verbaast toch niemand?

  • Correctie: Die prachtige plannen voor de Noordoever van de Poel (zijn die niet door gegaan omdat het gemeentebestuur dat misplaatste gemeentehuis niet wilde verlaten?)

 3. Degene die in Amstelveen tegels gaat lichten om vriendjespolitiek, schimmige deals, belangenbehartiging en -verstrengeling, hobbyisme en lobbyisme te onderzoeken en te beschrijven, is niet langer welkom in het politiek-journalistieke onderonsje dat het allemaal mogelijk heeft gemaakt en toedekt.

 4. De enigszins enige onafhankelijke journalist die is overgebleven in Amstelveen is een man van in de 80. De rest wat zich nog uitgeeft voor journalist zijn propagandisten. Trouwens de hooggeschoolde Amstelveense bevolking zal het toch voor 98% aan hun kont roesten wat hier gebeurt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.