Bekende lokale media – zoals RTVA, Amstelveens Nieuwsblad en Amstelveenz –  hadden geen afvaardiging gestuurd, zodat alleen vooral redelijk onbekenden de donderdag gehouden bijeenkomst van de Mediaraad (foto) bijwoonden. Er was een verslaggever van Het Parool, aan wie werd uitgelegd dat noch de papieren noch de digitale uitgave van een door de gemeente gesponsord journalistiek project achter een betaalmuur mag. “Het moet over Amstelveense onderwerpen gaan en voor Amstelveners toegankelijk zijn.”

Want projecten daar gaat het om. De Mediaraad geeft die aan B&W door (onder nummer) als zij er brood in ziet voor een bijdrage uit het Mediafonds dat de gemeenteraad instelde.  De gemeente mag alleen stempelen, zei de raad. Voor de tweede subsidieronde is zestig mille beschikbaar en iedereen die zich met lokale journalistiek bezig houdt, kan daarvan een deel krijgen als zijn of haar project, blijkens de aanvraag, van voldoende kwaliteit getuigt om de lokale journalistiek te stimuleren.

Amstelkids

De tweede publieke omroep AAN! had wel een vertegenwoordiging gestuurd, evenals een omroep in Ouderkerk, een maatschap van freelance journalisten en hoofdredacteur Marloes Smit van de kinderkrant Amstelkids was er. Zij kreeg overigens te horen dat niet de vijf kranten die zij jaarlijks wil uitgeven worden gesteund, maar alleen bijdragen voor bepaalde producties, ter beoordeling aan de Mediaraad, kunnen worden gegeven.

Duurzaam

Voorzitter Monda Heshusius van de Mediaraad zei onlangs bij de eerste ronde van het fonds ‘mooie’ aanvragen te hebben gezien, maar zij wilde niet zeggen welke dat waren. Dat zou volgens haar in strijd zijn met de geheimhouding die tot het moment van publiceren samenhangt. Er zijn vier of vijf aanvragen geweest, zei ze. Eén ervan betreft de serie interviews in het Amstelveens Nieuwsblad over ‘Duurzaam Amstelveen’, die overigens volledig het gemeentelijke beleid ondersteunde en waarin eigenlijk de meest nuchtere uitlatingen van beheerder Hein Langedijk van Nest (verzamelgebouw voor sart-ups) kwamen. Die gaf als vrijwel enige toe dat duurzaamheid nou niet de kern is van het businessmodel en dat die bij de bouw min of meer toevallig is meegekomen. “Ik selecteer de glazenwasser niet op gebruik van een ecologisch afbreekbaar schoonmaakmiddel”, liet hij journalist Jaime Donata weten.

Blanco

Van de andere aanvragen betreffende subsidie uit het fonds weigerde de raad iets te zeggen, maar de uitwerking in de media is aanstaande. Overigens is de raad er niet om het beleid van de gemeente te verdedigen, zei voorzitter Heshusius. En zij wil die blanco journalistieke status wel graag stimuleren. De weggebleven media wisten óf al hoe de subsidies voor de journalistiek werken óf hadden geen interesse.

Overigens had voorzitter Heshusius jarenlange journalistieke ervaring, onder neer bij de NOS, voordat zij haar eigen communicatiebureau begon. Intussen vindt zij dat zuiver journalistieke maatstaven gelden, met de nadruk op research, en geenszins propaganda voor de lokale overheid. Toch is aan de raad een gemeentelijke ambtenaar voor het secretariaat toegevoegd. “Daar hebben wij over gesproken met de wethouder. De secretaresse mag niets zeggen over de aanvragen tegen hem. Daar was hij het mee eens, maar ik heb toen gevraagd het schriftelijk ook vast te leggen.” Men zou kunnen zeggen dat de beste journalisten de Mediaraad vormen. Maar die wonen wel in Amstelveen, maar zijn er niet voor de journalistiek actief….

3 REACTIES

  1. Kortom, het loopt niet storm met aanvragen zoals ik enkele weken geleden ook al schreef. Een week lang was dat overigens ook niet mogelijk omdat de link naar het aanvraagformulier niet werkte. En op een of andere manier heb ik ook niet de indruk dat er sprake is van een optimaal gemotiveerde Mediaraad zal ik maar zeggen of is die motivatie althans enigszins weggeëbt.

    Gesteld dat het laatste zo is, dan kan ik me wel indenken waarom. Die navelstreng met de gemeente is een gekunsteld gedrocht. Dat werkt gewoon niet lekker en die ambtelijke ondersteuning -ondanks alle ‘waarborgen’- dat werkt natuurlijk ook niet. Maar ja, het subsidiemodel zou een ‘te zware constructie’ zijn was toen het argument. Zonder dat duidelijk is geworden waarom. En dus mag de Mediaraad een bindend advies geven, die dan nog marginaal getoetst wordt en dan maar hopen dat (de inhoud van) die aanvragen toch niet per ongeluk doorsijpelen naar het college. Veelzeggend is ook wel dat genoemde media zijn weggebleven denk ik dan.

    Ben benieuwd wanneer de eerste leden opstappen.

  2. Mijk CeeBee, hier wordt gesproken over ‘zuiver journalistieke maatstaven’ die zouden gelden zonder dat die in enige wet handhaafbaar zijn vastgelegd.

    Die opmerking ‘geenszins propaganda voor de lokale overheid’ is hilarisch, want dat is precies waar onze lokale media in gespecialiseerd zijn, met uitsluiting van kritiek en tegenspraak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.