Zestien kerkgebouwen staan er in Amstelveen staan zestien kerkgebouwen. Tien daarvan worden nog ‘religieus’ gebruikt, maar volgens de gemeente houdt ook hun toekomstperspectief niet over. Overigens houden vooral evangelische gemeenten diensten in schoolgebouwen, wijkcentra en dergelijke niet primair voor kerkelijke doeleinden bestemde panden.

De gemeente baseert haar mening dat de toekomst voor veel kerkgenootschappen onzeker is op haar rapport ‘Kerkenvisie Amstelveen’ en zegt dat perspectief samen met de eigenaren van die gebouwen te willen vergroten.

Nieuwe bestemming

Maar dan niet in strikt godsdienstige zin, blijkt uit het rapport, dat 16 september door de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur wordt behandeld en 29 september door de gemeenteraad. Zes van de zestien kregen al een nieuwe bestemming als gezondheids- of cultureel centrum, dan wek als appartementencomplex. Maar het gaat de gemeente vooral om het behoud van lokaal erfgoed, nadat onder meer de Carmelkerk aan de Rembrandtweg, de Adventkerk aan de Lindenlaan en de Handwegkerk (aan de Handweg) al zijn gesloopt. Van die laatste staat alleen de voorgevel nog overeind.

Leegstand

Kerken als gebouwen maken een belangrijk onderdeel van het erfgoed uit, zegt de gemeente. Zij zijn naar haar mening gezichtsbepalend voor Amstelveen, wat ook resulteerde in de monumentale status van dertien van de zestien ervan.  ‘Dat behoedt ze voor sloop, maar niet voor leegstand’, vindt de gemeente.

Samenwerking

Intussen is zowel de woningnood als de grondprijs hoog in Amstelveen. Dat houdt in dat men alert moet zijn op het erfgoed, vindt wethouder Herbert Raat van Monumenten. “Kerkgebouwen zijn, in een verdichtende en steeds drukker wordende stad, van groot belang als plekken voor ontmoeting, samenkomst en bezinning”, zegt hij. In samenwerking met de kerkbesturen onderzoeken B&W wat in de toekomst de mogelijkheden zijn. Raat: “Misschien kunnen we er naast de religieuze functie extra functies aan toevoegen, zodat een kerkgebouw duurzaam behouden kan blijven.”

Participatie

De gemeente riep eerder dit jaar een Amstelveners op mee te denken over de invulling van kerkgebouwen. Onder meer via een filmpje op de gemeentelijke website en social media. Er zijn ook vier interactieve workshops georganiseerd: met de kerkeigenaren zelf, de ambtelijke organisatie, de gemeenteraad en verschillende partijen uit de stad zoals wijkplatforms en erfgoed-gelieerde verenigingen. Daaruit bleek volgens de gemeente dat niet alleen de kerkgebouwen van groot belang worden geacht, maar ook de maatschappelijke functie die kerkgemeenschappen spelen in de gemeente.

Het rapport Kerkenvisie Amstelveen vormt de aanleiding en de input voor het vervolgtraject om tot een duurzaam toekomstperspectief voor het religieus erfgoed te komen, zegt de gemeente. ‘Hiervoor is tijd nodig en een intensieve samenwerking met de kerkeigenaren.’

Op de foto vlnr: raadsleden Bert de Pijper (CU), Pier Rienks (CDA) en wethouder Raat voor de in tandtechnisch centrum veranderde Dorpskerk.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.