Na jarenlang drammen heeft de VVD het voor elkaar: Een stadsstrand aan de Noordelijke Poeloever. Nou ja, wat er deze week gereed kwam, is eigenlijk nog niet wat was bedoeld, want je kunt niet, zoals bij een echt strand, in het aangrenzende water zwemmen. De Poel bevat namelijk nog steeds geen zwemwater.

Maar volgens de gemeente is het wel een plek om de recreëren. Er ligt ook een steiger, waarvan kleinschalige watersport gebruik kan maken. De gemeente zegt verder ‘meer beweegactiviteiten’ te willen faciliteren en door het strand ook de entree naar het Amsterdamse Bos te versterken.

Zwembadje

Uit de VVD-fractie kwam jaren geleden het plan voor een stadsstrand aan de Poeloever in het Oude Dorp, waarmee de gemeenteraad akkoord ging. Maar dat bleek niet te realiseren, omdat De Poel geen zwemwater bevatte. Voor de reiniging daarvan is het ene na het andere geprobeerd, maar nu heeft de gemeente goede hoop op een proef met baggeren, behalve door haarzelf ook door o.a. Hoogheemraadschap Rijnland, de gemeente Amsterdam en de provincie Noord-Holland gefinancierd.

Intussen kocht voormalig bbA-wethouder Peter Bot een tweedehands zwembadje voor ruim drie ton in De Poel om dat dan maar in De Poel te hijsen. Maar dat was niet de bedoeling, zei onder meer de tegen stemmende SP. Maar de meerderheid van de gemeenteraad ging akkoord.

Recreatiemogelijkheid

Nu is toch het strand er, al beantwoordt dat dan niet aan de oorspronkelijke  bedoeling. Maar de gemeente hoopt dat men er ooit wél kan zwemmen. Voorlopig is het een grote zandbak voor kinderen, zegt wethouder Rob Ellermeijer (VVD). “Er kan ook worden gesport of lekker geluierd met een prachtig uitzicht op de Poel. Mooi dat wij deze zomer Amstelveen een extra recreatiemogelijkheid dicht bij huis kunnen bieden.”

De aanleg van het stadsstrand is volgens de gemeente de eerste stap in het aantrekkelijker maken van de locatie. In het coalitieakkoord werd vastgelegd dat aan de Noordelijke Poeloever meer ruimte moet komen voor recreatie, sport en bewegen en horeca met respect voor de natuurlijke omgeving. Op de achtergrond speelde natuurlijk het VVD-plan voor een stadsstrand mee. Het zand is nu een eerste stap daarheen, zegt Ellermeijer.

 Zwemmen

De gemeente wil nog steeds het stadsstrand uitbreiden tot een officiële zwemplek. ‘Dan zal de meerwaarde nog verder toenemen’, beseft zij. Met de partners zijn afspraken gemaakt om de waterkwaliteit  van de Poel eindelijk te verbeteren. Volgend jaar start de zogeheten baggerpilot. Doel: bepalen op welke wijze dat kan.

Overigens bevat de Noordelijke Poeloever al diverse recreatieve voorzieningen, zoals een avontuurlijke speelplaats voor kinderen.

5 REACTIES

 1. De beste manier om veel meer mensen dan alleen ambtenaren en bestuurders van de gemeente te kunnen laten genieten van de noordelijke Poeloever en om die ook geschikt en aantrekkelijk te maken voor recreatie, is de verkoop van het exclusieve gemeentehuis aan een horecaconcern als Van der Valk. Die kan daar dan een hotel bouwen met restaurant, brasserie, terrassen, vergaderzalen, congresfaciliteiten, fitness en wellness, een zwembad en een grote speeltuin.

  Het blad AmstelveenZ had ooit een uitgave met als thema “Was dit onze toekomst?’ of zoiets. Op de voorkant was te zien welke kansen Amstelveen heeft gemist om de noordelijke Poeloever te laten worden wat die prachtige locatie had verdiend. Een tunnel voor de rijksweg A9 hoorde daar natuurlijk ook bij.

  De ambtenaren kozen echter voor zichzelf en zo werd het niets en blijft het niets.
  RvW

 2. Was het v.w.b. de totale kosten voor het badje maar gebleven bij die drie ton. Het kostenplaatje bedroeg volgens de begroting € 830.000,-, al mogen we denk ik gerust aannemen dat het meer is geweest. Daarnaast kost het nog jaarlijks geld.

  En nu er een strook zand naast ligt noemen we dat een stadsstrand. Waar is toch de tijd gebleven dat de VVD wél haar prioriteiten op orde had in plaats van veel geld te steken in prestigeprojecten?

  • Die tijd is in Amstelveen met de komst van Hr. Raat en consorten verdwenen evenzo als dit in de landelijke VVD met de komst van Hr. Rutte is geschied.

 3. De zoveelste clownerie van de VVD en hun bijwagens. Wie heeft behoefte aan een stadsstrand als het bos zo dichtbij is. Daarnaast moet je dan weten dat indertijd olv de VVD veel pierenbadjes in wijken zijn verdwenen.

 4. Uitbaggeren lijkt mij weinig zin te hebben als er geen damwanden komen die verhinderen dat het veen terugsijpelt. Het water wordt ook niet voldoende ververst om gezond en veilig te blijven.

  Het hele plan riekt naar neoliberale maakbaarbeid van de natuur. De gevolgen daarvan zijn bekend, althans bij degenen die de oorzaken van de huidige en toekomstige crises willen erkennen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.