De gemeente scheldt lokale schulden van degenen die getroffen zijn door de kindertoeslagenaffaire kwijt. Dat zijn vorderingen op het gebied van gemeentebelastingen en het sociaal domein. De gemeente geeft daarmee overigens gehoor aan een oproep van de Rijksoverheid.

Het Rijk loopt met het verzoek vooruit op de invoering van de Verzamelwet herstel operatie toeslagen.

Brief

Wethouders Herbert Raat van Financiën en Marijn van Ballegooijen van Werk en Inkomen willen naar hun zeggen gedupeerde ouders niet langer in onzekerheid laten. Zo snel mogelijk kwijtschelden van publieke schulden is een essentieel onderdeel om het grote onrecht dat gedupeerden door het Rijk is aangedaan te herstellen, vinden zij.

Door de Rijksoverheid erkende gedupeerden door de kinderopvangtoeslagenaffaire ontvangen binnenkort een brief van de gemeente. Zij baseert zich daarbij op de gegevens van de Rijksbelastingdienst, omdat zij naar haar mening niet zelf kan beoordelen of iemand een gedupeerde is. De gemeentelijke vorderingen bedragen ongeveer € 36.000. Dat bedrag kan verder oplopen als de gemeente nieuwe lijsten met gedupeerden ontvangt van de Belastingdienst.

Verzamelwet

Op Prinsjesdag wordt een concept verzamelwet door het Rijk aan de Tweede Kamer aangeboden. Deze verzamelwet treedt naar verwachting in werking op 1 januari 2022. Vooruitlopend hierop nam het kabinet het besluit dat gemeenten al kunnen anticiperen op de verzamelwet. Zij kunnen dat van 1 juli af doen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.