Omdat de Amstelveense politiek liefst vrij klakkeloos en onnadenkend de klimaatdoelstellingen van Parijs volgt, alsmede om die te halen de Brusselse onzinnige strategie, spreekt niemand van de uit elf (!) fracties en 37 raadsleden bestaande gemeenteraad zich uit.

Naar mijn smaak is dat zwijgen voor plaatselijke afdelingen van nationale partijen (zoals VVD, CDA, GroenLinks, SP et cetera) nogal apolitiek, maar men wil blijkbaar lokaal geen herrie in de tent en kijkt dus naïef niet over de grenzen. Althans niet verder dan Amsterdam, geregeerd door GroenLinks, maar zeker niet naar achtertuin Diemen. In die laatste gemeente bestaan er plannen voor de bouw van de grootste biomassacentrale van Nederland. Diemen hoort trouwens evenals Amstelveen tot de AM-regio, die in totaal zes gemeenten omvat.

Thurnberg

Zelfs de als mascotte van de klimaatfans gebruikte Greta Thurnberg schijnt nu tegen de hevig door EU-paus Frans Timmermans gepromote biomassa te zijn, omdat die ontbossing tot gevolg heeft en het probleem van CO2-uitstoot alleen groter maakt. Nu kan het zijn dat men gehandicapte Greta opeens terzijde schuift, omdat zij niet meegaat in de papieren Brusselse werkelijkheid, maar op basis van een eigen rapport is ook Greenpeace ingrijpend van mening veranderd. De groene milieuorganisatie bekeerde zich van voor- naar tegenstander van biomassa.

Bossen

Greenpeace, de organisatie waarin de EU vroeger een medestander zag en zich daar dan ook graag op beriep,  vindt nu dat zij niet meer moet bijdragen aan een systeem dat bossen kost. Zover zijn Timmermans en de andere idioten in Brussel nog niet. De EU komt met een voor zestig procent op biomassa gebaseerd plan, waarvan de uitvoering duizend miljard euro kost. Wat zon en wind aan de groene energie bijdragen is volledig afhankelijk van het weer en komt nooit boven de veertig procent uit van de zogenaamd groene stroom.

Plasterk

“Wat in het plan staat is niet goed en wat wel goed zou zijn staat er niet in”, las ik van PvdA-lid Ronald Plasterk, die ooit minister was voor zijn partij. Ik heb de Amstelveense afdeling er nooit over gehoord. Weet gewoon niet hoe die erover denkt. Kan natuurlijk dat in die kring alleen over plaatselijke onderwerpen wordt gesproken, maar waarom dan een afdeling van een landelijke partij? Als men echt alleen met lokale onderwerpen bezig wil zijn, hebben plaatselijke partijen de voorkeur. Tenzij men er hetzelfde idealisme op nahoudt dat ook in Den Haag opgeld doet.

KPMG

Het in Amstelveen gevestigde KPMG bracht een rapport uit over kernenergie die biomassa, de hobby van Timmermans, zou moeten vervangen. Bedrijven willen wel kerncentrales bouwen, maar alleen als de belastingbetaler een bijdrage levert. Alsof die dat niet doet nu men eenzijdig de waanzin van windmolens en zonnepanelen volgt.  De investeerders willen niet dat, als er opeens een andere politieke wind gaat waaien, hun investeringen in kernenergie naar de knoppen zijn.

Het Planbureau voor de Leefomgeving, toch voor de klimaatfans een redelijk onverdachte instantie, kwam al in 2018 tot de conclusie dat kernenergie per vermeden ton CO2-uitstoot twintig euro kost en warmtepompen in huizen vierhonderd euro. Om het voor biomassa wat voordeliger te maken besloot men de forse uitstoot van CO2 via dat medium niet mee te rekenen. Dat zou kennelijk teveel in het nadeel zijn. Wie is er nou gek?

9 REACTIES

  • In de EU-plannen komt die uitstoot gewoon niet voor. Men suggereert dat er absoluut geen rekening mee te houden. Overigens wordt ook kernenergie totaal niet in de plannen genoemd, dus ook niet waarom men er tegen zou moeten zijn. Er is van heroverweging totaal geen sprake. Maar Nederland en Europa slapen verder in een ondemocratische slaap.

   • “ Ondemocratische slaap van Brussel” ? Zij worden nog altijd via getrapte verkiezingen gekozen. Dan kun je elk land met een districtenstelsel wel ondemocratisch noemen. Nogal populistische uitspraak, hr. Bos.

 1. De waanzin zit niet de windmolens en zonnepanelen, maar in de mate van energieverbruik zonder dat voldoende daarvan op een verantwoorde en duurzame manier kan worden geproduceerd.

  De wereldeconomie is gebaseerd op de valse illusie van onbeperkt beschikbare energie. Pas als men zich van die fout bewust wordt, zal er op een geloofwaardige manier gewerkt kunnen worden aan een toekomst die die naam waard is.

   • Ook moet elke burger er natuurlijk financieel voordeel van hebben. Dus niet dat grote computerboeren er met de meeste subsidie van door gaan. En zo groen mogelijke datacenters zijn natuurlijk je grootste volksverlakkerij ,evenals de uitspraak van Timmermans dat iedereen zal moeten mee betalen. Als hij denkt dat je met dit soort uitspraken draagvlak creeert, heeft hij het volkomen mis. Het is eerder koren op de molen van Baudet en zijn clownspartij.

 2. Iedereen zal moeten betalen voor reële beprijzing van energie en grondstoffen. In die prijs moet hun schade aan leefmilieu en opwarming, hun toekomstige schaarste en hun vervanging worden verdisconteerd.

  Ook kernenergie draagt fors bij aan opwarming van de atmosfeer en de opruimkosten van kerncentrales zijn enorm, om over hun potentiële schade aan de leefomgeving maar even niet te spreken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.