Net als in het vorige willen B&W dit jaar maximaal zes maanden huur kwijt schelden aan de culturele instellingen, die tot eind 2021 een verlies van € 5,5 miljoen verwachten. Vorig jaar besloot de gemeenteraad tot de kwijtschelding.

Volgens de gemeente is financiële ondersteuning noodzakelijk om een gevarieerd cultureel aanbod te behouden. Kwijtschelding van huur en gemeentelijke lasten helpt de instellingen financieel gezond te blijven en ook aanspraak te maken op geld van het Rijk en de provincie.

Kwijtschelding

“We konden de culturele instellingen vorig jaar kunnen helpen het hoofd boven water te houden door kwijtschelding van de huur of door een garantiesubsidie uit het corona noodfonds”, zegt wethouder Herbert Raat (kunst en cultuur). Omdat dit jaar weer grote verliezen in de boeken staan, wil hij helpen. De instellingen doen volgens hem hun best om financiële steun te vragen bij het Rijk en de provincie Noord-Holland. “Om daar aanspraak op te kunnen maken moet de gemeente ook een deel compenseren. Huurkwijtschelding is voor ons de kortste klap om de instellingen te helpen bij het binnenhalen van deze subsidies.”

Provinciaal Noodfonds

Instellingen kunnen aanspraak maken op landelijke en regionale bijdragen als de gemeente waarin zij gevestigd zijn ook een aanvullende bijdrage doet. Het Amsterdamse Bostheater, Cobra Museum, Griffioen, P60 en Schouwburg Amstelveen hebben dit jaar bij het Provinciaal Noodfonds een aanvraag gedaan voor bijna €500.000. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet de gemeente Amstelveen €267.920 bijdragen. De matching voor het Amsterdamse Bostheater en Griffioen is al geregeld via garantiesubsidies uit het lokale corona noodfonds, omdat zij geen gemeentelijk vastgoed huren. De gemeente moest voor 1 juli aanstaande een besluit hierover nemen, anders worden de aanvragen niet geaccepteerd.

Compensatiepakketten

Het Rijk heeft zogeheten compensatiepakketten beschikbaar gesteld voor onder meer gemeenten om de economische gevolgen van de coronacrisis te verlichten. Een deel hiervan is beschikbaar gesteld voor de lokale culturele infrastructuur. Het gaat om een totaalbedrag van ruim €1,1 miljoen. Door een deel hiervan in te zetten voor huurkwijtschelding laat de gemeente het Rijk zien dan het geld daadwerkelijk bij de culturele sector terechtkomt.

Maatschappelijk overbruggingskrediet

De gemeente biedt ook een voorlopige overbrugging aan maatschappelijke instellingen (welzijn, sport, cultuur) tijdens de coronacrisis. Amstelveense maatschappelijke organisaties waarvan het voortbestaan als gevolg van de coronacrisis in gevaar is gekomen of dreigt te komen, kunnen hiervoor een maatschappelijk overbruggingskrediet (voorheen garantiesubsidie) aanvragen. Het college stelt voor om deze regeling per 1 juli 2021 te verlengen met zes maanden tot 1 januari 2022.

Verlies 2020

Vorig jaar bedroeg het verlies van de lokale culturele sector €5,3 miljoen. Dit is voor de helft opgevangen met kostenbesparingen bij de instellingen en voor de andere helft met steunmaatregelen. De gemeente droeg hier €1,2 miljoen aan bij via garantiesubsidies en huurkwijtschelding. Dit laatste bleek een effectief middel, omdat het niet tot korting op de NOW-regeling leidt en kan worden ingezet voor matching.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.