Het bestuur van de VVE van het uit vijf bouwlagen bestaand flatgebouw aan Bankrashof heeft de eigenaren voorgesteld dat pand te verhogen met twee of vier verdiepingen. Daarvoor laat het een constructeur berekenen of dat mogelijk is op de nu bestaande constructie. In de nieuwe flats zal zelfbewoning door de kopers verplicht zijn, meldt wethouder Rob Ellermeijer op basis van een door de gemeenteraad vastgestelde verordening.

In het bestaande pand wonen veel eigenaren er niet zelf, maar hebben zij hun flats verhuurd aan expats. “In nieuwbouw kan dat niet meer”, zegt Ellermeijer. De verordening is namelijk gericht op nieuwe complexen, om te voorkomen dat beleggers daar hun slag slaan.

‘Optoppen’

Met de constructeur is volgens het bestuur circa € 4500 gemoeid. Het doet het voorstel aan de leden van de Vereniging van Eigenaren om uit financiële problemen te komen. Het verwacht dat er op korte termijn een nieuw dak moet komen, al houdt het er rekening mee dat de ledenvergadering alsnog besluit dat men niet moet ‘optoppen’, maar ook dan is een nieuw dak nodig, waarvoor extra geld op tafelmoet komen.

Ontwikkelaar

Bovendien is de medewerking van de gemeente nodig voor wijziging van het bestaande bestemmingsplan, zodat een bouwvergunning kan worden aangevraagd. Dan moet wel een eerste tekening zijn gemaakt door een architect.

Volgens het bestuur is het mogelijk, als ophogen volgens de constructeur kan, een intentieovereenkomst aan te gaan met een projectontwikkelaar.

Reservefonds

Bij verhogen van het gebouw bespaart de vereniging op korte termijn drie ton, omdat het nieuwe dak dan niet hoeft, zegt het bestuur.  En het ‘optoppen’ levert gaat in de toekomst vele tonnen op, omdat er nieuwe bewoners komen. Anders moet elke eigenaar begin 2022 een extra eigen bijdrage van circa € 4000 leveren.

In het reservefonds prijkt ook een gat, zegt het bestuur. Als het gebouw wordt gemoderniseerd kunnen de kosten daarvan volledig uit de meeropbrengsten van de verkoop van de appartementen worden bekostigd, zegt het bestuur.

Foto: funda

1 REACTIE

  1. Tja, dat lees je ook wel eens over in z.g. “derdewereldlanden” met veelal fatale gevolgen.
    Ik hoop dat deze “constructeur” zijn zaakjes goed op orde heeft want hij laadt een zware verantwoordelijkheid op zich. Het verdubbelen (bij plus vier) lijkt mij “risky business”.
    Je moet maar durven als VVE.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.