Precies vijf jaar nadat Participe- en Humanitas Amstelland samen het eerste  gratis Financieel Café openden in wijkcentrum Alleman ging woensdag (16 juni) het  derde van start in de Buurtkamer KKP aan de Lindenlaan 75 (MOC).

Het is laagdrempelige voorziening, die wekelijks op woensdag geopend zal zijn van 17:00-19:00 uur. Daar kunnen dus mensen die overdag werken terecht, zonder hiervoor vrij te hoeven nemen.

Taart

In verband met corona is er in alle rust gestart. Om toch de opening van dit derde Financieel Café niet helemaal ongemerkt voorbij te laten gaan is dit na afloop om 19:00 uur een feestelijke taart aangesneden. Daarbij was de bestuurders van Participe Amstelland, Humanitas en De Buurtkamer aanwezig. En wethouder Marijn van Ballegooijen hield een toespraak waarin hij het belang van de Financieel Cafés onderstreepte.

Mensen kunnen buiten hun schuld in financiële problemen komen, bijvoorbeeld door verlies van werk, ziekte, verlies van een partner enzovoort, zei hij. Meestal is volgens hem schuld niet hetzelfde als ‘eigen schuld’.

Hypotheek

Ook Henk Jurriansen van Humanitas (medewerker van de Financieel Cafés) wees er op dat hij eens in een landelijke bijeenkomst vroeg wie schulden had en niemand dacht die te hebben. Maar vervolgens vroeg hij hoeveel mensen een hypotheek hebben, een creditcard, een studieschuld of rood mogen staan bij de bank. En toen schoten de vingers omhoog. Als men in dat geval zijn baan verliest kunnen normale schulden zomaar problematische schulden worden, zei hij.  “Denk maar aan de ZZP’ers en ondernemers die recent door corona in de problemen kwamen. En aan de werknemers bij deze bedrijven die hiermee hun baan kwijtraakten.”

Rust

Het Financieel Café is bedoeld om in zulke situaties de weg wijzen en rust bij mensen terugbrengen. Het staat in goed contact met de gemeente en andere voorzieningen die kunnen helpen het overzicht over de financiën weer terug te krijgen en de financiële stress te verminderen. Sinds de start in 2016 zijn al veel mensen geholpen met hun financiën.

Maar het Financieel Café gaat nog veel verder, zegt de organisatie. Daarom staat er ook XXL achter de naam. ‘De koffie staat altijd klaar staat en het is een plek waar bewoners gewoon binnen kunnen lopen, elkaar ontmoeten, tips met kunnen uitwisselen over geld besparen en elkaar spullen lenen. Ook bieden deze laagdrempelige cafés in de wijkcentrum mensen de mogelijkheid in aanraking te komen met vrijwilligerswerk.’

Een afspraak maken is niet nodig. De Financieel Cafés in Amstelveen zijn:

Dinsdag 10:00 – 12:00 uur Ontmoetingscentrum De Meent, Orion 3
Woensdag 10:00 – 12:00 uur Wijkcentrum Alleman, Den Bloeyenden Wijngaerdt 1
Woensdag 17:00 – 19:00 uur Buurtkamer KKP, Gebouw MOC, Lindenlaan 75

Voor meer info:

www.participe-amstelland/financieelcafe of www.humanitas.nl/afdeling/amstelland/financiele-cafes/

www.facebook.com/financieelcafeXXL

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.