Door de coronacrisis is de eenzaamheid bij jongeren gegroeid, zegt D66. Veertig procent van hen voelt zich eenzamer dan voor de crisis, wat neerkomt op drie jongeren per schoolklas, zegt de fractie. Die wil cursussen over dat onderwerp voor met jongeren werkende professionals en een lesprogramma voor scholen over eenzaamheid.

De partij wil dat in de aanpak van eenzaamheid er een duidelijker focus komt op jongeren.

Kreten

Want jongeren die langdurig eenzaam zijn kunnen last krijgen van slaapproblemen, depressies en verslavingen, waarschuwt raadslid Saloua Chaara. Zij sprak erover in een raadscommissie. Volgens haar is eenzaamheid bij jongeren een van de laatste taboes en stuit men in gesprekken vaak op onbegrip. Kreten als ‘maak wat van je leven’ hebben doorgaans alleen schaamte tot gevolg, zegt ze. “Dit helpt natuurlijk niet om het proces van vereenzaming te doorbreken. Hiervoor is nodig dat jongeren over eenzaamheid praten.”

Oproep

D66 riep in de mei-vergadering van de raadscommissie burgers en samenleving  B&W op het lot van jonge mensen meer centraal te stellen bij de aanpak van eenzaamheid. Onder de professionals verstaat zei leraren, mensen op sportverenigingen en begeleiders. Die zouden eenzaamheid bij jongeren niet alleen moeten signaleren, maar óók op een goede manier bespreekbaar maken. Het niet erover praten werkt grotere eenzaamheid in de hand, vindt Chaara. Daarom wil D66 dat met jongeren werkende professionals geholpen worden om het gesprek over eenzaamheid op een goede manier te voeren.

Bewustzijn

In een lesprogramma op scholen leert de jeugd volgens haar over eenzaamheid  met elkaar over in gesprek gaan. “Met ´Moneywise´ leren jongeren omgaan met geld en het aanpakken van financiële problemen. D66 vindt dat iets dergelijks ook rondom het thema eenzaamheid moet komen“.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.