Ook de huisvesting van daklozen, statushouders, arbeidsmigranten, ouderen en andere groepen die de aandacht vragen, wil Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken allemaal regelen in de nieuwe Omgevingswet.

Omdat men in die groepen volgens haar het hards wordt geraakt is nu een interbestuurlijke werkgroep aan de slag, onder leiding van Bernard ter Haar, om het beleid voor wonen, zorg, onderwijs, arbeidsmarkt en integratie effectiever met elkaar te verknopen.

Rapport

Maar ja, er blijven voorlopig veel te weinig woningen en de overtuiging van Ollongren dat wonen meer is dan een dak boven het hoofd helpt niet dat te veranderen. De minister de werkgroep gevraagd met adviezen voor een brede aanpak te komen. Daarin zijn naast diverse meerdere ministeries ook de VNG, Aedes, de G4 (grote gemeenten) en de G40 (kleinere gemeenten) vertegenwoordigd. In juli komt hun rapport.

Ollongren heeft de ambitie er voor te zorgen dat iedereen in 2030 een prettig en betaalbaar (t)huis heeft. En blijkbaar dat de wachtlijsten tegen die tijd zijn weggewerkt.

Financiƫle bijdrage

Voor zowel 2020 als 2021 vijftig miljoen euro beschikbaar gesteld voor brede huisvesting van die speciale groepen. Van het geld uit 2020 kregen 59 gemeenten een financiƫle bijdrage, waardoor zij op korte termijn bijna 12.400 woningen en woonplekken versneld kunnen opleveren. Verder werkt Ollongren een regeling uit waarbij voor zowel 2021 en 2022 een bedrag van 20 miljoen beschikbaar komt voor het stimuleren van geclusterd wonen voor ouderen. De investeerder Aedes en VNG spraken af binnen twee jaar te starten met de bouw van 150.000 sociale huurwoningen en de realisatie van 10.000 flexwoningen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.