Op dinsdag 8 juni (20.00 uur) spreekt Marjolein Lanzing over de schaduwzijden van het digitale tijdperk in de Pelgrimskerk Buitenveldert aan de Van Boshuizenstraat 560 (ingang Backershagen) in Buitenveldert. Voor het bijwonen van de gratis lezing is aanmelding verplicht via lezing@pelgrimskerk.nu.

Men kan de lezing ook via livestream volgen. Voor de link en meer informatie: www.pelgrimskerk.nu. Hoewel toegang gratis is, wordt een bijdrage voor Stichting Jarige Job wel zeer op prijs gesteld.

Tech giganten

Onze maatschappij wordt steeds afhankelijker van techgiganten. De Big Five; Facebook, Amazon, Google, Apple en Microsoft, hebben steeds meer invloed op ons en onze sociale domeinen. Enerzijds lijkt het alsof Big Tech oplossingen brengt voor allerhande maatschappelijke problemen. Anderzijds waarschuwen critici voor een wereld waar democratische besluitvorming en publieke waarden zijn verdrongen door technologisch solutionisme en de commerciële logica van private partijen.

Manipulatie

Dat alles komt voorbij in de lezing. Er ontstaat een wereld waarin mensen gemanipuleerd kunnen worden op basis van hun data. Het stemgedrag werd beïnvloed door Cambridge Analytica op Facebook. Er dreigt een wereld te ontstaan waar een handjevol bedrijven bepaalt hoe de publieke sfeer eruit moet zien, in plaats van democratisch verkozen vertegenwoordigers. De CoronaMelder werd mogelijk gemaakt door Google en Apple en universiteiten en middelbare scholen geven hun studenten een gmail-account. Deze machtsongelijkheid staat op gespannen voet met autonomie en een gezonde democratie. Kunnen we ons nog verzetten? is de vraag die in de lezing wordt gesteld.

Techniek foto’s

Marjolein Lanzing is universitair docent techniekfilosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Hiervoor bestudeerde ze publiek-private partnerschappen in de gezondheidszorg voor het Europese onderzoeksproject ‘Digital Good’ van Tamar Sharon bij IHub. Ze promoveerde bij de afdeling Filosofie en Ethiek van de Technische Universiteit Eindhoven op de ethische en sociale problemen rondom de toepassingen van nieuwe surveillance-technologieën. Marjolein is bestuurslid van Bits of Freedom en het Amsterdam Platform for Privacy Research. Ze schrijft een boek over haar promotieonderzoek bij de Bezige Bij.

Livestream: www.pelgrimskerk.nu

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.