Provincie Noord-Holland maakt onder voorwaarden mogelijk dat gemeenten toch perspectiefloze vakantieparken kunnen omzetten naar tijdelijke of permanente woongebieden. Daardoor ontstaan tijdelijke of nieuwe permanente woningen.

In de Kop van Noord-Holland, Westfriesland en de regio Alkmaar zijn zulke vakantieparken. Sinds 2018 werd de levensvatbaarheid van meer dan tweehonderd vakantieparken en campings onderzocht en ingedeeld op kwaliteit.

Migranten

Ongeveer dertig ervan hebben geen perspectief meer hebben als recreatiepark en lopen het risico lopen op verloedering en mogelijk ondermijnende activiteiten, was de conclusie. Ook is er vaak al langere tijd sprake van illegale bewoning, al dan niet door tijdelijke arbeidsmigranten.

\De omzetting van vakantieparken tot gebieden met andere functies was tot nu toe lastig als gevolg van provinciale- en Rijksregelgeving. De komst van de landelijke nieuwe Omgevingswet  maakt een bredere afweging over vakantieparken mogelijk. De provinciale Omgevingsverordening 2022 sluit aan op die wet aan.

Goed verhaal

Met een ‘Goed Verhaal’ kunnen gemeenten vakantieparken een woonfunctie geven. Als een nieuwe stedelijke ontwikkeling op de plek niet kan, is een tijdelijke woonfunctie mogelijk tot maximaal tien jaar.

Dit draagt bij aan de woonkwaliteit voor bijvoorbeeld woningurgenten en tijdelijke arbeidsmigranten in de regio, waaraan het Noord-Hollandse bedrijfsleven veel behoefte heeft.

Provinciale regelgeving

Vakantieparken die transformeren naar permanent woongebied kunnen worden opgenomen in bestemmingsplannen onder de paraplu van woonakkoorden en -deals met Rijk en provincie. Belangrijk is dat bestemmingsplannen voor bewoning op de voormalige vakantieparken voldoen aan de provinciale kaders, vastgelegd in de Omgevingsverordening, net als dat bij alle bestemmings- en woonplannen.

Het nieuwe beleid sluit aan op afspraken gemaakt tussen alle gemeenten Noord-Holland Noord in 2018 over een kwaliteitsimpuls in het vakantieparken en -campingsaanbod. Eén van die afspraken was dat kansarme vakantieparken gesaneerd zouden worden.

In de Omgevingsverordening 2022 van de Provincie Noord-Holland zal een aanvullend artikel opgenomen worden om de genoemde transformaties mogelijk te maken. Deze geldt voor een periode van 5 jaar, om het geen ontwikkelmodel van recreatie- naar woongebieden te laten zijn.

1 REACTIE

  1. Worden zo niet de rechten&plichten van gewone huurders ondergraven? In Frankrijk zag je in elke enigszins grote provincieplaats hotels pour des jeunes travailleurs. Hier waren vaak seizoensarbeiders gehuisvest. Het leken nog het meest op jeugdherbergen met meer privacy. Dan kan de rest van die niet meer rendabele vakantieparken gewoon gebruikt worden voor reguliere huizenbouw. ( en niet voor luxe-vakantievillaatjes wat nu vaak gebeurd), want ook de jeugd in die gemeentes waar die parken zitten worden nu vaak gedwongen om weg te trekken omdat er geen plaats voor hen is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.