NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid mensen waarschuwt en informeert over noodsituaties bij jou in de buurt. Op maandag 7 juni verzendt de overheid rond 12.00 uur een NL-Alert testbericht in heel Nederland. Ook in Noord-Holland.

Men ontvangt het NL-Alert testbericht op een (opgeladen een aan staande) mobiele telefoon. Wie een koptelefoon gebruikt met er rekening mee houden dat het geluid hard kan binnen komen.

Levens bedreigend
NL-Alert waarschuwt en informeert bij levens- en gezondheidsbedreigende situaties, zoals een grote brand op een industrieterrein, onverwacht noodweer of een giftige stofwolk na een explosie. Bijvoorbeeld: ‘Brand met veel rook in Sassenheim omgeving Oranjebuurt. Als u last van rook heeft: ga naar binnen, sluit ramen en deuren, zet ventilatie uit. Nadere informatie en updates op www.hollandsmiddenveilig.nl.’

Wie een NL-Alert krijgt, wordt geacht het te lezen, in actie te komen en mensen in zijn omgeving te helpen.

Ontvangst

Wie een NL-Alert binnenkrijgt, hoort een hard en doordringend alarmgeluid, anders dan een bij normaal berichtje. Men ziet het NL-Alert gelijk op het beginscherm van de mobiele telefoon.

Voor het ontvangen van NL-Alert hoeft men niets in te stellen op de mobiele telefoon. Het is gratis en anoniem, telefoonnummer van de ontvanger blijft onbekend en men ontvangt NL-Alert ook als het mobiele netwerk overbelast is. Naast NL-Alert op zijn mobiel, ziet men NL-Alert ook op steeds meer digitale reisinformatieschermen van het openbaar vervoer en digitale reclameborden.

Uitzending

De overheid kan NL-Alert uitzenden via alle zendmasten van Nederlandse telecomproviders. Tijdens een noodsituatie bepaalt de lokale veiligheidsregio in welk gebied het NL-Alert uitgezonden moet worden. Dit is afhankelijk van de plek van het incident, maar bijvoorbeeld ook van hoe de wind staat. Een gevaarlijke gifwolk kan namelijk een woonplaats bereiken, ook als die kilometers verderop ligt.

De gezamenlijke meldkamer van de politie, brandweer en ambulance stelt het NL-Alert tekstbericht op. Zij zenden dit vervolgens uit naar alle zendmasten in het betreffende gebied.

Geen NL-Alert ontvangen?

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom men het NL-Alert niet ontvangt: de mobiele telefoon stond uit of op vliegtuigstand; men had tijdelijk geen bereik of de mobiele telefoon was niet verbonden met een zendmast die het NL-Alert uitzond.

De campagne is mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van het Fonds voor interne veiligheid van de Europese Unie in het kader van ‘Balancing Security and Mobility’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.