Te beginnen met de bevrijdingsfeesten uit 1945 (foto) presenteert de gemeente (digitaal) van nu af onder de noemer ‘de Beeldbuis van Amstelveen’ elke maand een video met historische beelden. De gemeente heeft voor het opzetten ervan bijna 31 mille betaald aan bureau Picturae en de jaarlijkse kosten worden geraamd op € 5572 voor bijhouden en actualiseren van de website. 

De beeldbank is volgens haar een schatkamer van historisch materiaal. Sinds de start in 2017 heeft de beheerder, Dick Huijer, al ruim achtduizend foto’s verzameld en online geplaatst.

VHS

“Steeds meer Amstelveners benaderen ons, omdat zij historisch beeldmateriaal hebben en niet willen dat dit verloren gaat bij overlijden of een verhuizing”, zegt Huijer. Hij is blij met al die foto’s. De laatste tijd krijgt Huijer ook steeds vaker bewegende beelden uit het verleden. “Vaak op oude VHS-banden of via andere verouderde systemen. We zijn begonnen deze beelden te digitaliseren, zodat we het online kunnen delen met heel Amstelveen.”

Belang van historie

Burgemeester en wethouders hebben geld vrijgemaakt voor de digitalisering van oud videomateriaal. In de bijna 31 mille die voor de opzet waren bestemd zijn de kosten begrepen van de vrijwilligers die via het project ‘Vele Handen’ helpen bij het digitaliseren van de foto’s uit het gemeentelijke archief.

Wethouder Herbert Raat (monumenten) zegt het prachtig te vinden de lokale historie te zien. Volgens hem is het belangrijk om die te behouden voor de toekomst. “Die willen wij dan ook voor iedereen online toegankelijk maken. Er ligt niet alleen een schat aan beeldmateriaal in het historisch archief van de gemeente, maar ook op de zolders van Amstelveners. Het zou zonde zijn als dit verloren gaat. Daarom wil ik inwoners die niet weten wat ze aan moeten met oud beeldmateriaal vragen het met ons te delen. Zo blijven bijzondere gebeurtenissen uit onze historie bewaard.”

Schijnwerpers

Van nu af zet de Beeldbank Amstelveen dus iedere maand een video in de schijnwerpers middels een nieuwsbericht op de website www.amstelveen.nl. De bevrijdingsfeesten in 1945, waarmee wordt beginnen, zijn in opdracht van toenmalig burgemeester Haspels georganiseerd. De voice-over in de video is van de heer Raadschelders, die de video maakte, en van Tini Visser, schrijfster van het boek Jaren van Verduistering over Amstelveen in de Tweede Wereldoorlog. Zij was jarenlang de enige voorlichtster van de gemeente.

Bekijk de hier de video van de eerste bevrijdingsfeesten. Deze video is sinds 5 mei ook te zien op beeldbank.amstelveen.nl/video.

Aanmelden

Historisch beeldmateriaal kan aangemeld worden door een mail te sturen naar d.huijer@amstelveen.nl of te bellen naar 020-4528053. Dick Huijer van de Beeldbank Amstelveen is eventueel bereid interessant beeldmateriaal te komen ophalen.

Dick Huijer en Herbert Raat in het Oude Dorp

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.