“Ongekend onrecht”,  noemt de factie van de SP in de gemeenteraad het. Die kondig aan in de komende raadscommissie Burgers en Samenleving (BS) veen vraag te stellen over de 67 gedupeerden in Amstelveen door de toeslagenaffaire. Zij wil dat de gemeente, in navolging van Amsterdam, de schulden van de gedupeerden (aan wie dertig mille door het Rijk is beloofd) overneemt.

Door de kinderopvangtoeslagaffaire leven slachtoffers ervan al veel te lang in diepe ellende en onzekerheid, vindt de SP. Daarom moet volgens haar de gemeente de schulden van gedupeerde ouders in een schuldentraject voor haar rekening nemen een deze schulden afbetalen.

Niets gedaan

De gemeente is door de belastingdienst erover geïnformeerd welke gezinnen in aanmerking komen voor de 30.000 euro compensatie. Maar de SP zegt te hebben geconstateerd dat ondanks die informatie er niets wordt gedaan om gezinnen te helpen. De gemeentelijke schuldhulpverlening Balans zou bijvoorbeeld een van de gedupeerde gezinnen onder bewind hebben laten stellen, zonder te regelen dat een peuter in dit gezin naar de peuteropvang kan.

Hulpdienst

Volgens Wil Roode (foto) van de SP heeft zich bij de Hulpdienst van die partij een jong gezin gemeld dat slachtoffer is van de kinderopvangtoeslagaffaire bij de belastingdienst. “De gemeente wist dat deze ouders tot de groep behoren die compensatie krijgen van de rijksoverheid maar heeft desondanks dit gezin met dwang onder beschermingsbewind geplaatst”, zegt Roode. “Het gezin is nu genoodzaakt een advocaat in de arm te nemen om van het bewind af te komen. Maar nog erger is dat het zogenaamde meldpunt van de gemeente geen enkele toezegging deed om deze ouders écht te helpen.”

Ellende

Zij zegt te hopen dat B&W het met de SP eens is dat met het inrichten van een meldpunt er ook echt maatwerk geleverd gaat worden. “Niet alleen voor het ons bekende gezin maar ook voor de anderen, zodat er een einde wordt gemaakt aan de jarenlange ellende en er nog meer sociale schade kan worden voorkomen.”

Als de gemeente de schuld overneemt kan volgens haar het kind van het bij de SP bekende gezin direct naar een plekje bij de opvang.  “De gemeente weet namelijk dat men het geld terugkrijgt van de rijksoverheid. En het gezin is geholpen. Waar een wil is een weg”.

1 REACTIE

  1. Zouden politici ook niet van sommige ambtenaren mogen verwachten dat zij het op maat leveren van zorg serieus nemen en dat zij niet automatisch in de beschermmodus van ambtenaren springen, mocht er eens een eventuele fout zijn gemaakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.