Wegens onderzoek naar drugssmokkel via de bloemenhandel viel een gevarieerd team dinsdag binnen in drie woningen en twee bedrijfspanden, waaronder op een locatie in Amstelveen. De andere panden bevonden zich in Aalsmeer, Leiden en Rotterdam.

Bloemen en planten blijken keer op keer ideale dragers van drugs. Zij worden vaak ingevoerd en vervolgens geƫxporteerd. Wat moeilijker is in de zeehaven van Rotterdam, blijkt gemakkelijker via de Aalsmeerse veiling.

Team

Het CargoHarc-team Schipholm is nu een samenwerkingsverband van FIOD, douane en de Koninklijke Marechaussee. Er werd overigens dinsdag niemand aangehouden, maar wel zijn computers en administratie in beslag genomen. Het tegen ondermijning (onderwereld die via de bovenwereld wit wast) strijdende team sluit op dit moment niet uit dat mensen alsnog worden gearresteerd.

Het speciale team tegen ondermijnende criminaliteit sluit niet uit dat mensen alsnog worden gearresteerd, in de verdere loop van het onderzoek. Dat is vooral gericht op drugssmokkel via bloemen uit Zuid-Amerika, waar Columbia bijvoorbeeld een zowel bloemen als drugs producerend land is. Het onderzoek richt zich ook op witwassen van crimineel verkregen geld.

Sierteelt

Het CargoHarc-team kreeg informatie over mogelijke smokkel van verdovende middelen naar Schiphol uit Zuid-Amerika. Drugs zouden vervolgens via exporthuizen van bloemen worden uitgevoerd. De bloemenhandel is volgens een begin deze maand verschenen rapport zeer gevoelig (en een vrij gemakkelijk kanaal) voor (drugs) criminaliteit. Zowel de gemeenten als handel en veilingcoƶperatie Royal FloraHolland werken aan de opsporing mee en hebben gezamenlijk gepleit voor een speciaal politie- en douaneteam, dat zich helemaal richt op de sierteelthandel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.