In opdracht van woningbelegger Vesteda heeft BAM Wonen 96 huurappartementen in een galerijflat aan Schokland verduurzaamd, energiezuinig en gasloos gemaakt. De flats dateren van de jaren zestig. BAM Wonen koppelde ze los van het gas en aan de stadsverwarming, die zowel in warmte en warm water levert. De bewoners koken via inductiekookplaten.

De verduurzaming brengt de appartementen van energielabel D naar A en resulteert in een jaarlijkse CO2-reductie van circa 105.000 kilogram.

Trots

De belegger zegt erg trots te zijn op het resultaat van het werk. “We zijn de bewoners van Schokland dankbaar voor hun begrip en geduld”, meldt regiomanager Kees Korver van Vedesta.  Volgens hem was de geluidsoverlast voor hen niet altijd even makkelijk, mede wegens het thuiswerken tijdens de coronamaatregelen. “In overleg met BAM werden de werkzaamheden met veel geluidsoverlast alleen ‘s ochtends uitgevoerd, waardoor ‘s middags meer rust voor de bewoners ontstond”, zegt specialist techniek Paul Ingram.

Jasper Blanken, directeur Renovatie Concepten bij BAM Wonen, vertelt dat zijn bedrijf in drie jaar vijfhonderd woningen van Vesteda heeft verduurzaamd. “In Amstelveen hebben we bewoners begeleid in de overstap naar gasloos wonen en koken. We gaven uitleg, maar ook een inductiekookplaat en nieuwe pannenset.”

Technische ruimte

BAM Wonen breidde de bestaande flat uit met een technische ruimte van zeventig vierkante meter in de kelder, waar zich het verdeelstation bevindt, waarmee de radiatoren via het bestaande leidingwerk zijn aangesloten op de stadsverwarming. De technische ruimte huisvest ook een voorraadboiler die alle woningen voorziet van warm water. BAM Wonen heeft hiervoor collectieve warmwaterleidingen in de flat aangebracht. Overige energetische maatregelen die BAM Wonen heeft getroffen, zijn het aanbrengen van isolatiemateriaal tegen de bergingsplafonds en het na-isoleren van de spouwmuren.

Voor bewoners betekent de overstap naar het gasloze warmtenet dat zij voortaan elektrisch koken en geen individuele boiler in de badkamer meer hebben. Ook werd volgens BAM het ventilatiesysteem verbeterd. ‘De nieuwe, drukgestuurde dakventilatoren maken het mogelijk dat bewoners op elk gewenst moment hun woning individueel kunnen ventileren.’

Eigentijds

Op verzoek van de bewoners is ook de entree van de galerijflat vernieuwd, naar een ontwerp van architect Jan-Peter Wenink bestaat. De entree bestaat nu uit een glazen pui met overkapping inclusief verlichting voor een betere toegankelijkheid en een groter veiligheidsgevoel. Ook de ingang van de fietsenstalling is verbeterd met een elektronische toegangsdeur.

Vesteda is een Nederlandse woningbelegger die zich richt op het middenhuursegment. De onderneming belegt gelden van institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeraars. Vesteda heeft bijna 8 miljard euro belegd in Nederlands residentieel vastgoed. De verhuurportefeuille omvat ruim 27.000 woningen, hoofdzakelijk in economisch sterke gebieden en grootstedelijke regio’s.

BAM Wonen heeft dit jaar tot dusver de renovatie en verduurzaming van 1.500 woningen in voorbereiding, uitvoering en / of gerealiseerd en zegt koploper te zijn in het realiseren van de nul-op-de-meter (NOM)-woning met meer dan 1800 NOM-woningen in voorbereiding, uitvoering of gerealiseerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.