Ouders kunnen op 4 maart en ook zeggen hoe zij denken over het zogeheten ‘inclusieve onderwijs’, zegt Saloua Chaara. Waar zij naar zoekt is in feite dat in principe meer kinderen op reguliere scholen welkom zijn, voor wie nu nog op hun eventuele handicap afgestemd speciaal onderwijs geldt. En is er geen hokje waar zij in passen, dan blijven zij thuis zitten. D66 streeft vooral naar een zogenaamde  Tienerschool om de keuze voor voortgezet onderwijs uit te stellen.

Chaara vindt haar partijgenoot, onderwijswethouder Frank Berkhout, die zich vorige maand uitsprak op een zogenoemde door D66 georganiseerde online ‘expertmeeting’, aan haar zijde.

Organisaties

Daar schoof ook Tweede Kamerlid Paul van Meenen van de Democraten aan. Maar allerlei onderwijsorganisaties en scholen kunnen het er wel mee eens zijn, de ouders van de kinderen bepalen natuurlijk waar die laatsten heen gaan, al dan niet geadviseerd door specialisten. Vandaar dat ook ‘hun inbreng wordt meegenomen’ zegt D66, die zich graag als onderwijspartij profileert. Ouders kunnen zich aanmelden via: https://amstelveen.d66.nl/agenda.

Breed draagvlak

Chaara zegt ‘enorm trots’ te zijn op het feit dat veel Amstelveense scholen vorige maand wilden praten over inclusief onderwijs. “Nagenoeg alle scholen waren bij onze expertmeeting aanwezig. Dit laat zien dat zij écht aan de slag willen met inclusiever onderwijs. Maar óók dat zij vinden dat er werk aan de winkel is als het gaat om meer kansen voor leerlingen die moeilijk meekomen.”

Veel ideeën

Er kwamen van de kant van de scholen tijdens de expertmeeting veel ideeën, zegt Chaara. “Van het creëren van time-out plekken op school en verlengde schooldagen voor kinderen die moeilijk meekomen tot een expertisecentrum voor inclusief onderwijs.” Dat laatste was een idee van de Bloeiwijzer, basisschool voor Speciaal Onderwijs, die daarmee reguliere scholen wil helpen kinderen met een extra onderwijsbehoefte goed te ondersteunen. “Een initiatief wat D66 zeer omarmt”, zegt het raadslid. “Het speciaal onderwijs wordt letterlijk naar reguliere scholen gebracht. Daar zijn we al langer voorstander van. We hopen dat het expertisecentrum er snel komt.”

Tienerschool

Maar zij denkt ook aan de Tienerschool, tijdens de expertmeeting veel genoemd. Dat is een school voor kinderen van 10-14 jaar voor wie de reguliere overgang van basis- naar voortgezet onderwijs te groot is. Leerlingen gaan dan pas op hun 14e naar het vmbo, havo of vwo en stromen daar in het derde jaar in. D66 gelooft volgens Chaara in dat concept. “Met een tienerschool stellen we het schooladvies voor een specifieke groep kinderen een paar jaar uit, zodat zij langer tijd hebben hun talenten te ontwikkelen en waarbij het schoolniveau later wordt bepaald. Hiermee krijgen leerlingen een betere springplank voor hun verdere schoolloopbaan”. De democraten werken het concept de komende tijd samen met scholen verder uit. Chaara streeft er naar in Amstelveen het beste en meest inclusieve onderwijs van Nederland te bieden. Frank Berkhout is op 4 maart ook van de partij. https://amstelveen.d66.nl/agenda.

Op de foto Saloua Chaara

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.