Festivals in het Amsterdamse Bos, die volgens sommigen voor geluidhinder in Amstelveen zorgen, hebben niet veel invloed op (beschermde) diersoorten in het Bos. Ook niet nu er al maandenlang door corona geen evenementen worden gehouden. Dat blijkt volgens Mariska Bongaards van het Amsterdamse Bos uit een Flora en Fauna-onderzoek van die organisatie. Het bos staat open voor zeven festivals per jaar.

Zij vertelde dat maandag op vragen van Amstelveense raadsleden, voor wie een technische bijeenkomst werd gehouden. Het Bos ligt namelijk grotendeels op Amstelveens grondgebied, maar is eigendom van Amsterdam. Daar willen beide gemeenten verandering in brengen, wat voor Amstelveen resulteert in zowel meer zeggenschap als meebetalen. Maar over de begroting is nog niets bekend.

Bosplan

Bij de gemeenteraad ligt binnenkort ter goedkeuring het Bosplan op tafel, dat onder druk van de zeshonderd reacties van burgers uit beide gemeenten is aangepast. “Amstelveen wil meedoen omdat veel thema’s in het plan ook voor haar belangrijk zijn, zoals voor recreatie en sport”, vertelde Tabitha van Hove van de gemeente. Er staat onder meer grootschalig onderhoud op het programma. Het plan heeft verder betrekking een zonering voor diverse groepen gebruikers, reconstructie van paden en parkeren. Vooral mensen die hun hond wilden uitlaten, begrepen dat zij in één zone werden geduwd, wat niet de bedoeling was, maar toch een aanpassing vergde. Met de opzet van het plan begon men eigenlijk al twee jaar geleden en het werd voor inspraak aan burgers voorgelegd.

Bruggen

Door de coronacrisis is het aantal honden in het bos wel toegenomen, meldde Bongaards. Van de bruggen wil men de fundamenten van enkele versterken, zodat ook hulpdiensten erover kunnen. Er zijn in totaal 116 bruggen, waarvan vele in hoge ouderdom.

In totaal wordt het bos zes miljoen keer per jaar bezocht. “Dat zei bezoeken en niet bezoekers”, zei Jan-Peter van der Zee van het Amsterdamse Bos. “Een hondenbezitter die er elke dag komt, maar dus zo’n 360 keer deel uit van dat aantal.” Het is volgens hem de bedoeling zoveel mogelijk van het bos terug te geven aan de natuur.

Snelle fietsen

De wandelpaden zijn altijd primair voor lopers bedoeld, maar fietsers waren er toegestaan. De snelle e-bikes en mountainbikes vormen nu wel een probleem. “Wij willen geen snelle fietsers kris-kras door het bos”, zei Clement Jager. “Tot nu toe lieten we wandelaars en fietsers op dezelfde paden toe, maar we bekijken of we daar niet meer scheiding in kunnen aanbrengen,” voegde Bongaards er aan toe.

Binnenkort volgen met Amstelveen gesprekken over de begroting. Die wordt in het tweede kwartaal van dit jaar aan de gemeenteraad voorgelegd. Overigens ligt een deel van het bos (Schinkelbos) op het grondgebied van Aalsmeer, maar die gemeente lijkt minder bij de ontwikkelingen betrokken dan Amstelveen.

1 REACTIE

  1. Die mevr van het Amsterdamse Bos citeert een onderzoek van de organisatie het Amsterdamse Bos. Klinkt dat niet een beetje als ; “ Wij van WC-eend adviseren ………enz.. Het lijkt mij namelijk erg sterk (maar ik ben een leek) dat grote hoeveelheden mensen op een kleine oppervlakte met daarbij vaak harde muziek , door het bos struinende loslopende honden enz. Aan de andere kant heeft men in Nederland toch ook stiltegebieden en natuurgebieden waarin men enkel met een aangelijnde hond mag lopen. Dat is toch ook niet voor niets?
    Trouwens ik vind de druk op het Amsterdamse Bos wel erg groot, gezien het aantal bewoners van deze regio. Misschien moet Amsterdam eens gaan denken aan uitbreiding in de driehoek, politiemanege, snelweg en Amstel? Daar ligt al wat, maar is nog erg klein.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.