Om te laten zien dat zij tegen geweld tegen vrouwen is, hijst de gemeente woensdag 25 november weer vlaggen ter ondersteuning van de interbationale campagne Orange the World. Ook de zogeheten soroptimisten steunen die.

Er komt een ‘Stop Geweld tegen Vrouwen’-vlag bij het raadhuis en bij verschillende wijkcentra. De gemeente roept organisaties op de internationale campagne te steunen.

Kerken

Naast de vlaggenactie kleuren de Annakerk en de Urbanuskerk opnieuw oranje. De soroptimisten gaan chocoladerepen met de boodschap ‘break the silence’ uitdelen op de vrijdagmarkt op het Stadsplein. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes.

Orange the World
Wereldwijd vragen meer dan 90 landen woensdag aandacht voor geweld tegen vrouwen en slachtofferhulp. 45% van de vrouwen en meisjes in Nederland krijgt in haar leven te maken met geweld. Naar schatting meldt slechts 40% dit bij een vriendin, buurvrouw, arts of instantie en maar 10% gaat naar de politie. De overgrote meerderheid blijft dus uit beeld en krijgt geen hulp.

Anoniem

Zo’n onderwerp valt natuurlijk in goede aarde bij wethouder Floor Gordon, die ook emancipatie en discriminatie in haar portefeuille heeft. “We steunen de campagne om het taboe van geweld tegen vrouwen en meisjes te doorbreken”, zegt ze. Volgens haar moeten de slachtoffers van geweld dit melden om de hulp te krijgen die nodig is. “Indien nodig zelfs anoniem. Niet alleen voor geweld achter de voordeur maar ook voor bijvoorbeeld seksuele intimidatie op het werk of op straat.“

Hulp nodig?

Bij een acuut dreigende situatie kan men 112 bellen. Slachtoffers en getuigen van huiselijk geweld kunnen het advies- en meldpunt Veilig Thuis Amsterdam-Amstelland dag en nacht bellen op 0800-2000. Een hupverlener biedt dan ‘een luisterend oor’ en kan advies geven of professionele hulp helpen zoeken, zegt de gemeente. Het centrum Seksueel Geweld Amsterdam-Amstelland (CSG) biedt een plek waar slachtoffers van aanranding of verkrachting alle hulp kunnen krijgen die ze nodig hebben. Het CSG is ook 24/7 bereikbaar: 0800–0188.

Soroptimisten

De serviceclub soroptimisten heeft een wereldwijd netwerk met duizenden leden die opkomen voor meisjes en vrouwen. Zij pleiten onder meer voor toegang tot onderwijs en het elimineren van geweld tegen vrouwen en meisjes. Meer info over de campagne op www.geweldtegenvrouwenmelden.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.