De gemeente blijft er op hameren dat zij nu kunstweren uit depots wil halen en die openbaar maken. Onder het motto ‘de stad als podium’ heeft zij dat nieuwe beleid al dikwijls wereldkundig gemaakt.  Vanaf nu zet de gemeente elke maand een kunstwerk in de schijnwerpers in de ook al eerder aangekondigde nieuwe advertentierubriek in het Amstelveens Nieuwsblad.

Haar nieuwe projectteam werkt ook aan een online kunstregistratiesysteem, waarin iedereen op alle gemeentelijke kunstwerken kan zien. “We willen een deel van de gemeentelijke kunstcollectie graag tentoonstellen volgend jaar”, zegt cultuurwethouder Herbert Raat. Hij overlegt daarover met de beide Amstelveense musea, het Cobra Museum en Museum JAN.

Inspireren

Het is volgens hem zonde de kunstschatten van de gemeente achter gesloten deuren te houden. “In het raadhuis hangen werken van onder meer Jan Sierhuis en Jan Verschoor, maar dat is slechts een selectie. We willen Amstelveners blijven inspireren, ook in een tijd waarin we veel binnen leven.” Overigens krijgt men in dat raadhuis op de verdieping waar de kunstwerken worden gepresenteerd (buiten de coronatijd) slechts toegang tijdens openbare vergaderingen van de gemeenteraad en onder strenge bewaking als genodigde in de zogenaamde ‘huiskamer’ van de gemeente die slechter bereikbaar is dan elke andere huiskamer in Amstelveen.

Van woensdag 18 november af toont de gemeente elke maand een kunstwerk uit het depot in de rubriek ’Schatkamer Amstelveen’. De rubriek is ook te vinden op amstelveen.nl/kunstencultuur

Appel en Corneille

De kunstcollectie van de gemeente bestaat uit schilderijen en etsen van onder meer Karel Appel en Corneille, foto’s en kleine beelden. Het is de bedoeling die collectie te blijven uitbreiden met werken van veelbelovende kunstenaars, om hen bekend te maken bij een groter publiek. Het meest recente aangekochte werk is een video-installatie van Thom van Rijckevorsel die nog tot 17 januari 2021 een tentoonstelling heeft in Museum JAN.

Foto boven: Herbert Raat (links) en taxateur Winter tijdens Kunst en Kitsch in Cobra Museum.

4 REACTIES

  1. Leuk initiatief, maar moet deze info niet aan alle gremia in de gemeente verstrekt moeten worden opdat er een gelijk speelveld ontstaat . Dit zou een echte liberaal toch moeten aanspreken.

  2. Mijn hemel, nóg meer foto’s van wethouder Raat, want daar gaat het om. Laat hem alsjeblieft snel die luizenbaan in de cultuursector krijgen waarnaar hij zo opzichtig hengelt. Met zijn communicatieve kwaliteiten kan hij daar minder kwaad dan in het openbaar bestuur. Na zijn vertrek krijgen Stadshart en Handhaving hopelijk meer effectieve aandacht.

    • Ach , je moet Raat nageven dat hij goed is in PR. Dat kunnen de anderen ook doen hoor. Wat dat betreft heeft Floor al veel van hem geleerd. Het zou alleen zo moeten zijn dat er echt een onafhankelijke pers in Amstelveen zou moeten zijn, die door al die propagandabubbles heen prikt, maar die is er niet. Dat komt ook omdat de gemiddelde Amstelvener niet wenst te ontwaken uit zijn locale democratische coma.

  3. Raat, onze lokale Orbán, is ontegenzeggelijk een goede voorlichter maar hij is helaas geen goede bestuurder, terwijl hij daarvoor is aangesteld en wordt betaald. Raatpoetin volgt steeds meer zijn persoonlijke voorkeuren. Hobby en Lobby krijgen al zijn aandacht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.