Het voorstel van Wil Roode van de SP in een raadscommissie is toch tot wethouder Rob Ellermeijer van wonen doorgedrongen. De gemeente start althans in januari een proef met het project ‘Onder de Pannen’ van de Regenboog Groep. Dat voorziet in de verhuur van een kamer, ook van mensen in een sociale huurwoning, zonder dat de extra inkomsten gevolgen hebben  voor een eventuele uitkering van de verhuurder.

“Een goed initiatief waardoor een win-winsituatie kan ontstaan”, zegt wethouder Ellermeijer. Ook Amstelveense huurders die een kamer over hebben, kunnen die binnenkort verhuren aan iemand die tijdelijk zonder woning zit.

Tien kamers

Gemeente Amstelveen en Regenboog Groep starten het project ‘Onder de Pannen’ met een proef voor twee jaar en in eerste instantie met tien te verhuren kamers. Huurders, ook van een sociale woning,  kunnen een kamer beschikbaar stellen aan iemand die even zonder woning zit. Voor burgers in sociale huurwoningen is kamerverhuur normaal gesproken niet toegestaan. Maar die kamer is nu bedoeld voor mensen die even tijd nodig hebben om zaken op orde te krijgen en tijdelijk geen huisvesting hebben. Maximaal geldt de huur voor een jaar.  “Denk bijvoorbeeld aan iemand die net uit een echtscheiding komt en niet bij familie of vrienden terecht kan“, legt Ellermeijer uit. “De verhuurder van de kamer krijgt zo wat extra inkomsten en wie dreigt dakloos te worden tijdelijk onderdak, zodat die niet verder in de problemen komt.”

Screening

De kandidaten – zowel huurders als verhuurders – worden gescreend door de Regenboog Groep. Over de huur en extra inkomsten zijn afspraken gemaakt met woningcorporaties, uitkeringsinstanties en gemeente.

Van januari af kunnen de eerste koppelingsgesprekken tussen potentiële verhuurders en onderhuurders plaatsvinden door de Regenboog Groep. Potentiële verhuurders van een kamer kunnen tot die tijd alvast informatie opvragen of interesse tonen via onderdepannen@amstelveen.nl

Plannen

Na een toezegging in de commissie bezocht Roode samen met wethouder Ellermeijer de Regenboog Groep. Er volgde een presentatie in de gemeenteraad waarna de plannen verder zijn uitgewerkt voor Amstelveen.

Onder de Pannen loopt onder meer al in Amsterdam, Haarlemmermeer en de Zaanstreek. In de regio Amstelland worden bredere plannen ontwikkeld om dak- en thuisloosheid terug te dringen. Ee is onder meer een regionale samenwerking tussen de Amstellandgemeenten en de Regenboog Groep voor ‘Onder de Pannen’. Zodra over deze plannen in de regio overeenstemming is, zal de Amstelveense pilot ‘Onder de Pannen’ hierin opgaan.

1 REACTIE

  1. Een rare regel eigenlijk dat huurders van sociale woningen geen kamer mogen verhuren, als ze er toch éën over hebben. Ook vele mensen met wel werk maar niet met genoeg inkomen om hier door te stromen, bezetten vaak in hun eentje of met z’n tweeën een soc woning. En nu gaat men een hele pilot optuigen voor 10 eventuele krepeergevallen in een stad van 90.000 inwoners waar een hoge woningnood is. Nou ja, iets is beter dan niets, maar het blijft een giller en een typisch voorbeeld van Hollandse zuunigheid, terwijl er aan de andere kant met geld wordt gesmeten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.