De Kunstuitleen wordt opgeheven. Dat is een de onderdelen van een nieuw plan voor een financieel gezondere toekomst, waarmee Platform C naar B&W kwam. Een eerder voorstel werd door cultuurwethouder Herbert Raat afgeblazen. In het voorjaar vroeg hij als randvoorwaarde voor verdere financiële steun een voldoende ingrijpende en overtuigende aanpak.

Behalve afscheid nemen van de Kunstuitleen heroverweegt Platform C – de koepel van Volksuniversiteit, Kunstuitleen en Muziek- en Dansschool –   programmaonderdelen van de Volksuniversiteit voor volwassenen en expats.

Geldnood

Omdat Platform C in acute geldnood verkeerde, stemde de gemeenteraad voor de zomer in met een eenmalige bijdrage van € 350.000 euro voor 2020. Voor 2021 en 2022 zijn incidentele bijdragen van € 200.000 gevraagd. Deze zijn toegekend onder voorwaarde van een overtuigend toekomstplan. Doel: De instelling moet financieel gezond zijn, aansluiten bij de vraag van Amstelveners en invulling geven aan het lokale cultuurbeleid.

Gezond

Met de gemeenteraad zijn volgens Raat randvoorwaarden gesteld omdat die cultuureducatie van groot belang vindt voor zowel kinderen als volwassenen. “Daar is een financieel gezond Platform C voor nodig. Vernieuwing betekent dat er afscheid genomen moet worden van bepaalde onderdelen.” De Kunstuitleen was jaren geleden vernieuwend, maar is nu niet meer nodig, vindt hij. “Voor de Volksuniversiteit geldt eigenlijk hetzelfde. Platform C zegt in haar toekomstplan hét platform voor cultuureducatie te willen worden. Dat ondersteunen we.” Hij vindt het toekomstplan afdoende om de instelling de kans en ruimte te geven zichzelf te verbeteren en te vernieuwen.

Twee jaar

Door de korte beschikbare tijd en de uitdagingen wegens de coronacrisis is het plan alleen concreet uitgewerkt voor de eerste twee jaren. Het voorziet in een kleine plus in 2022. Nog niet overtuigend, vindt de gemeente, maar de richting acht zij positief. De vernieuwing is gericht ‘op actieve en wijkgerichte cultuurparticipatie’, zegt zij.

Naast de locatie in het Stadshart, trekt de instelling ook de wijken in. Daarnaast wil zij een verbindende rol gaan spelen binnen de cultuursector en daarvoor een cultuurcoach aanstellen. De organisatie wil met een vaste kern aan personeel en een flexibele schil daaromheen gerichter en flexibeler worden om beter op de actuele behoeften en wensen van de Amstelvener in te spelen, zegt de gemeente.

Lange termijn

Het plan mag dan voor 2021 en 2022 gelden, sprake van een bestendige toekomst is er nog niet. Voor oktober volgend jaar met er een concreet lange termijnplan bij de gemeente worden ingediend, voor de jaren 2022-2026. Het college ziet 2021 vooral als een overgangsjaar. Op langere termijn moet Platform C zich volgens B&W vooral richten op muziek- en dansonderwijs en cultuureducatie, centraal en decentraal in de stad. Bij voorkeur in nauwe samenwerking met andere maatschappelijke organisaties en zonder overlappend aanbod.

Begrotingsraad

Het college stelt de raad bij de behandeling van de begroting op 11 november voor de gevraagde € 200.000 incidenteel voor zowel 2021 als 2022 toe te kennen, naast de toegezegde garantiesubsidie van € 270.000 en huurkwijtschelding voor zes maanden. In totaal krijgt Platform C, exclusief de kwijtschelding van de huur, dus ruim een miljoen extra.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.