Terwijl bij de voorbereiding van de begroting oppositiepartijen in de gemeenteraad om bezuinigingen is gevraagd, hebben de coalitie (VVD, D66 en PvdA) en B&W zich daar allerminst aan gehouden. Dat vindt Burgerbelangen Amstelveen (bbA). De lokale politieke partij voelt zich daarom op een verkeerd been gezet.

Ruud Kootker

Fractievoorzitter Ruud Kootker heeft herhaaldelijk in de gemeenteraad gewezen op de financiële krimp bij de gemeente. Zijn voorstel tot raadsbreed overleg te komen over een financieel plan leed vorig jaar schipbreuk, omdat wethouder Herbert Raat vond dat het gemeentebestuur moet regeren. Briefjes was goed, maar B&W en de coalitie maken het verder uit, viel uit zijn woorden op te maken.

63 miljoen incidenteel

Fractievoorzitter Kootker zegt dat aan alle partijen op 8 september per brief is gevraagd ideeën in te dienen voor de begroting van het komende jaar, waarbij uitdrukkelijk werd aangegeven dat nieuwe uitgaven alleen konden plaats vinden als daarvoor oude worden ingeleverd. Maar volgens hem houdt het college van B&W zich zelf niet daaraan. “Het komt zelf met meer dan 63 miljoen aan incidentele uitgaven, verbruikt het overgrote deel van de extra 22 miljoen van de Eneco-gelden en slaat een deuk in de reservepositie van de stad”, zegt hij. “De structurele uitgaven worden weliswaar beperkt, maar daar staat dan tegenover dat er geld geleend gaat worden en de lasten naar de toekomst worden doorgeschoven.”

Twee maten

Er wordt naar zijn mening met twee maten gemeten. De oppositie mag geen extra geld

Raat
Herbert Raat

uitgeven, maar B&W doen dat wel en bezuinigen op niets, zegt hij. “Verder dan de constatering dat het college een traject van begrotingsdoorlichting  gaat opstarten, komt het niet. En dat terwijl al in 2018 duidelijk was dat de structurele begrotingsruimte zeer beperkt zou zijn. bbA heeft daar tot vervelens toe op gewezen”, zegt hij. Het heeft er volgens Kootker alle schijn van dat B&W, met steun van de coalitie, koste wat het kost hun eigen partijpolitieke ambities in deze raadsperiode willen realiseren en de lasten doorschuiven naar een volgende.

Knoppen

Dat steekt Kootker vooral omdat vorig jaar aan de gemeenteraad werd toegezegd raadsbreed overleg te voeren om te bespreken aan welke ‘knoppen’ gedraaid zou kunnen worden om een toekomstig en bestendig financieel beleid voor Amstelveen zeker te stellen. Dat overleg vond niet plaats. Maar BBA wijst er op dat met de spaarpot ‘sparen vooraf’ wil stoppen en de term ‘betalen tijdens gebruik’ heeft geïntroduceerd. Dat betekent volgens Kootker gewoon dat reserves verdwijnen en schulden worden aangegaan, terwijl bezuinigingen achterwege blijven en de OZB – volgens hem het stokpaardje van de VVD – onbesproken blijft. Overigens heeft het college wel gezegd dat aan OZB-verhoging waarschijnlijk niet val te ontkomen. Het is volgens Kootker niet een college dat in de gemeenteraad naar een zo groot mogelijk draagvlak zoekt. “Maar  het gedijt op een beperkte meerderheid aan zetels.”

Volgens hem stroken de ambities van het college van B&W niet meer men de wensen en behoeften van de inwoners. Wat hem betreft is tijd voor verandering.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.