Er komt geen op de woningbouwmarkt gericht vereveningsfonds in Amstelveen. Een motie daartoe van GroenLinks werd met twintig tegen vijftien stemmen verworpen. Tot de fracties die er niets voor voelden behoorde de complete coalitie (VVD, D66 en PvdA) en Bert de Pijper van de ChristenUnie.

Aller andere fracties stemden voor de motie van GroenLinks, die met steun van de SP en Burgerbelangen Amstelveen (bbA) was ingediend. Daarin werd B&W gevraagd te onderzoeken of een vereveningsfonds voor woningbouw ingesteld kan worden, om ontwikkelaars te stimuleren betaalbare woningen te realiseren, met een formaat dat passend is bij de vraag. Het komt er op neer dat ontwikkelaars die dure huizen bouwen extra betalen en de bouwers van goedkopere iets extra’s krijgen.

Bonus-Malus

“Een bonus-malus systeem”, oordeelde De Pijper. “Dat systeem zag ik vaak mislukken. Kunt u één gemeente noemen waar het werkt?” Die vraag stelde hij aan raadslid Cheimaa Aouni, dat met het voorstel kwam. Zij wist trouwens niet verder te komen dan te zeggen dat het in de ene gemeente wel en in de andere niet werkt. “Vandaar dat onderzoek”, zei ze.

Maar wordt niets onderzocht. De coalitie, die eerder tijdens een raadscommissie nog welwillend stond tegenover een voorstel van GroenLinks om het op de bouw van betaalbare woningen gerichte fonds te stichten, zei in de gemeenteraad er woensdag ’nee’ tegen, uiteraard gesteund door wethouder Floor Gordon van D66 en ruimtelijke Ordening.

Waardering

Arnout van den Bosch van de PvdA zei dat het door zijn partij zeer wordt gewaardeerd dat GroenLinks de woningzoekenden wil helpen, ook op zoek te zijn naar betaalbare woningen, waarbij volgens zijn tegenstanders altijd de vraag blijft wat de PvdA onder betaalbaar verstaat. Zijn fractie stemde in elk geval met de coalitie mee, waartoe zij behoort.

Volgens Paul Feenstra van de VVD wil GroenLinks alleen maar meer sociale huurwoningen, maar Aouni reageerde dat daarover in het voorstel met geen woord wordt gesproken. Feenstra vond het in de woonagenda vastgelegde beleid van de gemeente voldoende. Daarin zou ook staan dat voor de lagere inkomens wordt gebouwd.

Niet goed genoeg

Tawros Aslanjan van D66 vond de theorie achter het fonds wel aardig, maar oordeelde dat het in de praktijk vaak niet lukt. “Dit voorstel is niet goed genoeg”, zei hij. Wanneer komt de coalitie dan eens met voorstellen voor het bouwen van goedkopere woningen, vroeg SP-raadslid Patrick Adriaans. Hij reageerde op het feit dat alle voorstellen van de oppositie worden neergesabeld door de coalitie.

Woonagenda

Wethouder Gordon wees er op dat in Aalsmeer een dergelijk fonds, overigens tot een bedrag van € 5000, niet goed heeft gewerkt. De woonagenda in Amstelveen gaat uit van woningen voor de middenklasse van één en twee slaapkamers op een beperkte ruimte. Voor haar is het de vraag of zo’n fonds nou de oplossing is. Haar argumenten deden Van den Bosch naar zijn zeggen balen, maar hij stemde toch maar tegen de motie.

1 REACTIE

  1. Die hele PvdA heeft toch een ruggengraat van een naaktslak. Het kan toch nooit kwaad om het in ieder geval grondig te onderzoeken. Wat de VVD& haar bijwagen D666 willen, is wel duidelijk, gewoon minder sociale woningen waardoor de doorstroming nog meer stagneert en de prijs van de huizen nog meer wordt opgedreven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.