Toegegeven: Ik zei altijd dat ik er niet dood gevonden wilde worden. Over Almere, heb ik het. Die stad wil in 2022 de wereldtentoonstelling Floriade naar zich toe halen en er dan ook een nieuwe ‘groene’ wijk van maken. Persoonlijk geloof ik niet dat tuinbouw-wereldtentoonstellingen Nederland nou zo dienen. Men haalt er alle concurrenten binnen en ik zie meer in de Keukenhof, waar binnen zes weken 1,5 miljoen mensen naar het typisch Nederlandse product komen kijken.

Raadszaal

Maar nu heb ik het niet over de Almeerse politiek, waarin trouwens over die Floriade ook de meningen sterk verdeeld zijn. Maar goed, de meerderheid beslist. Maar de politiek in Almere lijkt transparanter dan de Amstelveense, waar men in de gemeenteraad alleen over transparantie praat, mits die maar nooit praktijk wordt. Die is theoretisch het hoogste orgaan, maar in de praktijk heeft die niets te vertellen, niet eens over hun eigen raadszaal.

Invloed

Onder meer hanteert men daar in de Flevopolder het systeem van een wekelijkse (!) Politieke Markt, die aan de vergaderingen van de gemeenteraad vooraf gaat. Desgewenst

Voorzitter griffie en (rechts) van de raad, dus de burgemeester van Almere

kan men daar inspreken en ook op andere wijzen informatie naar raadsleden brengen of zich die eigen maken. En de griffie (!) roept mensen op raadslid te worden en geeft informatie over hoe dat kan. Almere biedt meer democratische invloed aan bewoners dan in de meeste andere steden het geval is, zegt die gemeente zelf. Zeker weet ik het niet, maar ik geloof dat de veel grotere stad dan Amstelveen ook in dat opzicht dit stadsdorp de baas is.

Pers

In elk geval is de taal die de gemeente Almere gebruikt niet het consequente reclamejargon (voor B&W) dat ik uit Amstelveen ken. Er komen raadsbrieven van de Almeerse griffie waarin alle standpunten – helder in gewone en begrijpelijke taal – worden uiteengezet. Ook van degenen die faliekant tegen het voorstel van B&W zijn, zoals onder meer uit aangeboden petities (waarvan foto’s!) blijkt. Natuurlijk speelt de coronacrisis ook de politieke markt parten en is men soms verplicht die alleen digitaal ter volgen. De pers is en elk geval welkom in de raadszaal bij de gemeenteraad. Ook dat ligt in Amstelveen anders….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.