Door de onthulling van een borstbeeld van zichzelf heeft burgemeester Tjapko Poppens zondag de Open Dag van de Stichting Amstelveense Kunstbelangen (SAKB), tegenwoordig SAKB-ateliers geheten, officieel geopend. Hij mocht de creatie van docente en beeldhouwster Marian Sanders zelf houden. Foto hierboven: rechts Poppens, links de kunstenares.

SAKB-Ateliers geeft cursussen aan en workshops voor amateur-kunstenaars. Met de Open Dag, die samen viel met de Monumentendag, opende de organisatie het nieuwe seizoen. De amateur-kunstmarkt, die ook door de burgemeester zou worden geopend, kon dit jaar niet doorgaan, maar alle hoop is gevestigd op 2021.

Belangrijke rol

“Kunst speelt een belangrijke rol in Amstelveen”, zei Poppens. Aan de Japanse gemeenschap, die een essentiële rol speelde, besteedde ook hij in zijn korte speech aandacht. “Wij kunnen ook leren van andere culturen”, zei hij. Van tevoren had hij een hem door voorzitter Hans Jansen van de SAKB overhandigde brief van de Japanse ambassadeur gekregen. Die noch de consul konden erbij zijn, omdat op de ambassade corona was uitgebroken. In de brief werd Amstelveen het centrum van de Japanse gemeenschap in Nederland genoemd. Nederland en Japan hebben al vierhonderd jaar handelsrelaties met elkaar, gebouwd op kracht en vriendschap, volgens de ambassadeur.

Amateurs

Het gebouw van de SAKB aan de Ouderkerkerlaan bevatte vroeger de christelijke MULO. Dat men met amateurs in de kunst had te maken, bleek ook tijdens de onthulling, waarvan het amateurisme afdroop. Onder meer moesten de attributen daarvoor na de toespraak van de burgemeester nog in stelling worden gebracht. “Maar amateurisme heeft ook zijn charme”, vind een van de vele omstanders.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.