Bij de Monterraflat aan de Joke Smitlaan in Westwijk blijkt dinsdag een glaskunstwerk te zijn onthuld, waardoor de architectonische entree rijker werd, zeggen de bewoners. Met kunstenaars Jeltje van Houten en Astrid Stoffels dachten zij mee over het thema, kleuren en ontwerp. Glaskunstenaar Willem van Oijen (Bevo glaskunst atelier) zette de ontwerpen om in dertien glaspanelen.

Hierdoor meanderen de thema’s ontmoeting, beweging, aarde (Monterra) en lente zich over de gehele glasgevel van de toegangshal. Bij binnenkomst van de hal lopen de bewoners nu door hun door henzelf ontworpen kunstwerk heen en worden zij en bezoekers kleurrijk ontvangen. Het glaskunstwerk is gefinancierd uit het Eigen Haard-fonds.

Fonds

Woningbouwcorporatie Eigen Haard stelt jaarlijks een bedrag beschikbaar voor ideeën die bijdragen aan de kwaliteit en het uiterlijk van haar gebouwen en de directe omgeving.

Johan van den Adel, die in de Monterraflat woont, kwam met het idee om de saaie gevelwand van de toegangshal op te vrolijken met een glaskunstwerk. Hiervoor is een aanvraag ingediend en toegekend. Jeltje van Houten en Astrid Stoffels, ervaren begeleiders bij het maken van community-art, werden benaderd om het proces te begeleiden.

Geknipt

Op verschillende momenten zijn de bewoners bij het ontwerpen van het kunstwerk betrokken. Twee werkavonden is met de bewoners van de Monterraflat geknipt, geplakt, en gesproken en ontstond een eerste ontwerp. De kunstenaars maakten een eerste opzet van het kunstwerk op ware grootte. Dat is gepresenteerd op grote transparante vellen, beplakt met geknipte vormen uit gekleurd folie, in de entreehal.

Bewoners kregen daarmee een voorproefje en deden suggesties als ‘hier wat weg en daar wat bij’, zo kreeg ieders inbreng een plekje op de toekomstige ramen. Daarna is het ontwerp naar Bevo glaskunst atelier gegaan, waar Willem van Oijen samen met de kunstenaars het ontwerp heeft uitgevoerd in gekleurd glas.

Foto: deel van glaskunstwerk Monterraflat, foto Pete Purnell

Link film: https://youtu.be/OV9L7bLfvI8

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.