In het Zonnehuis kunnen bewoners van woensdag (16 september) af een week lang een replica van de Nachtwacht zien. Het Rijksmuseum brengt er een op ware grootte naar dertig verpleeghuizen en seniorencomplexen in Nederland.

Na een week reist de replica door naar een volgende bestemming.

Spektakel

Vrijwilligers zullen de bewoners en cliënten begeleiden bij hun ‘bezoek’ aan de Nachtwacht. Ook deelnemers van Zonnehuis Dagbesteding zijn uitgenodigd. Er is een planning gemaakt voor de week, zodat er altijd voldoende afstand gehouden kan worden en er niet teveel mensen tegelijk bij de Nachtwacht zijn.

Onthulling

Initiatiefnemer Vivian Dernison van Zonnehuisgroep Amstelland kijkt uit naar de bijzondere expositie. “Het was een hele zware tijd en nog steeds speelt corona een grote rol”, zegt ze. “Daarom komt dit op zo’n goed moment, zeker voor onze bewoners en cliënten. Gedenkwaardig voor iedereen en even totaal iets anders om de gedachten te verzetten.”

De opbouw van het bekende schilderij is al een spektakel op zich. Het meet zo’n 4 bij 5 meter. Het wordt geplaatst in de entree van Zonnehuis aan de Groenelaan en om 16 uur feestelijk onthuld.

On tour

Uitjes naar culturele instellingen zoals het Rijksmuseum zijn in deze periode voor veel ouderen niet mogelijk. Daarom bedacht het Rijksmuseum deze tour, mogelijk gemaakt door sponsoren Philips, Elisabeth Art Foundation / Rijksmuseum Fonds en vrijwilligers van het Rijksmuseum. De levensgrote Nachtwacht is een afdruk van de hoogste resolutie foto van het schilderij waardoor men ook goed de diepte ziet en het lijkt alsof men de echte Nachtwacht voor zich heeft. Ook kan men bekijken hoe het schilderij er van de achterkant eruit ziet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.