De gemeente Amstelveen heeft – net als buurgemeenten – ernstig bezwaar het voorstel van de vereniging OSVO, de koepel van de Amsterdamse scholen voor voortgezet onderwijs, middelbare scholieren bij loting toe te laten tot scholen.

Frank Berkhout

De gemeente reageert op het tweede scenario waarin kinderen die in Amsterdam wonen een voorkeursbehandeling krijgen. Onderwijswethouder Frank Berkhout vindt het volkomen fout als de mogelijkheden van Amstelveense kinderen om in Amsterdam onderwijs te volgen worden beperkt. “Dat is niet alleen een Amsterdamse aangelegenheid”, zegt hij. “Het kan grote gevolgen hebben voor scholen buiten het Amsterdamse grondgebied. Wij zijn ruimhartig in het toelaten van Amsterdamse en andere kinderen uit de regio. Als grotere gemeente, vinden wij, neem je die verantwoordelijkheid. In deze regio zijn we onlosmakelijk met elkaar verbonden en zullen we samen naar oplossingen moeten zoeken, zoals we dat gewend zijn te doen.”

Huisvesting

Die verbondenheid geldt nu eenmaal binnen de Metropoolregio Amsterdam (MRA), waarbij

Bas Zwart (VVD)

tientallen gemeenten zijn aangesloten, zegt de gemeente in een brief aan voorzitter Rob Oudkerk van de OSVO. Berkhout wijst er ook op dat in het VMBO 293 Amsterdamse kinderen in Amstelveen naar school gaan, tegenover 231 Amstelveense. “Wij voorzien in passende huisvesting en verwachten van omliggende gemeenten en schoolbesturen een vergelijkbare houding”, schrijft hij aan Rob Oudkerk.

Ook VVD-raadslid Bas Zwartsneedd kwestie aan. Die noemde het bizar dat ‘clubjes schooldirecteuren samen kunnen bepalen wie naar welke school in een regio mag’.

Zwart: “Geen overheidsinstantie of democratisch gekozen orgaan als de gemeenteraad heeft hier iets over te zeggen.” De VVD, zei hij, heeft al eerder haar beklag gedaan.

Moorman

De Amsterdamse Wethouder van Onderwijs, Marjolein Moorman, heeft een  ‘Eigen kinderen eerst’-scenario voorgesteld,  maar vindt dat wel een beetje jammer, omdat Amsterdam een regiofunctie heeft. Zwart: “Wat zou de volgende stap zijn? Amsterdammers krijgen voorrang op wachtlijsten in Amsterdamse ziekenhuizen? In de regio wonen de mensen die in Amsterdam o.a. de zorg en de politietaken vervullen.”

2 REACTIES

  1. Ik snap de opwinding in Amstelveen, Ouder-Amstel, Uithoor en Aalsmeer.
    Alleen scholen in Amstelveen hanteren ook een beleid waarbij leerlingen uit Amsterdam achter worden gesteld in de procedure door een postcodebeleid te hanteren en/of Amstelveners voor te trekken…..En door te hanteren dat men niet qua voorkeuren zowel aan Amsterdamse als Amstelveense scholen mag opgeven. Dus sja….

  2. Amstelveen heeft capaciteit voor leerlingen uit Amstelveen, Aalsmeer, Ouderkerk en Badhoevedorp. Amsterdam heeft een regiofunctie en heeft daarom een veel grotere capaciteit dan het aantal Amsterdamse leerlingen. Wat Amsterdam nu voorstelt is dat de meest gewilde scholen in de eerste lotingsronde gevuld worden met Amsterdamse leerlingen. De wat minder populaire scholen mogen daarna door de buurgemeenten gevuld worden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.