Ongesubsidieerd maakte hij destijds zijn lange film over de bouw van het nieuwe raadhuis aan de Poel. Zelf was Berend de Jong nog bode in het oude gemeentehuis in de Dorpsstraat, maar hij verhuisde mee. Hoewel iedereen er blij mee leek, van gemeentebestuur tot zijn collega’s en de bouwcommissie, bleef het eigenlijk zijn hobby. Dezer dagen overhandigde zijn weduwe het werk van de vorig jaar overleden en inmiddels gepensioneerde bode aan wethouder Herbert Raat.

Sinds hij met kerst in 1976 een camera kreeg werd hij een verwoed amateurfilmer. Het was zijn, eerst op eenden in het Poelwater geprobeerde, liefhebberij, die binnen de kortste keren al zijn vrije tijd opslokte toen hij de bouw van het raadhuis, waarvan de locatie was gebaseerd op een rapport van toenmalig gemeentesecretaris Teunisz Koorevaar, van begin tot einde verfilmde. Dus ook de er aan gewijde vergaderingen van de gemeenteraad.

Enthousiast

Behalve de film kreeg Raat ook foto’s van de bouw, die een forse aanwinst voor archief en de Beeldbank van de gemeente betekenen. “Blij dat het goed terecht komt”, schijnt mevrouw De Jong te hebben gezegd. Haar overleden man zei destijds tegen Roel Smit van het Amstelveens Weekblad door het werk aan de film, dat jaren in beslag nam, steeds enthousiaster te worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.