Sinds 30 juni exposeert de BeeldhouwgroepAmstelveen in de tuin van kasteel Sypesteyn in Loosdrecht (Nieuw Loosdrechtsedijkk 150). Die tentoonstelling is nog tot 31 augustus te zien. Er worden werken van onder meer Diny Koekoek, Hedy Jagtman, John Gigengack, Jos Horstman en Karel Kleijn getoond.

De tuin is open van vrijdag tot en met zondag van 11.00 tot 16.30 uur. De meeste beelden kunnen zowel zomer als winter buiten staan. De beeldhouwgroep Amstelveen is een actieve groep autodidacten, die één keer per week samenkomt om te beeldhouwen. Sommigen zijn ook thuis actief met beeldhouwen.

Tuinkunst

De tuin weerspiegelt de ideeën van Jonkheer Henri van Sypesteyn (1857-1937), een bevlogen verzamelaar en kenner van de oud-Nederlandse tuinarchitectuur, die in 1910 zijn boek “Oud-Nederlandsche Tuinkunst” publiceerde.

In de historische tuin van Kasteel-Museum Sypesteyn geven de werken van de Amstelveense beeldhouwgroep zijn stijl weer, vinden de beheerders van het kasteel. Sommige beelden zijn volledig behakt, geschuurd en gepolijst. Bij een aantal beelden is de structuur en kleur van de oorspronkelijke steen niet aangetast. Alle beelden zijn handgemaakt, zonder gebruik van machines.

Droom

Jonkheer Henry van Sypesteyn (foto) droomde van een kasteel-museum ter nagedachtenis van zijn familie, waarvan hij de laatste mannelijke telg was. Die droom werd werkelijkheid. In de periode 1912-1927 bouwde hij Kasteel-Museum Sypesteyn.

Men ziet er ook geschilderde portretten van de familie Van Sypesteyn en een indrukwekkende en gevarieerde verzameling wapens, porselein, glas, zilver, beelden, klokken e.d. De rondleiding door het kasteel bied een boeiend beeld van jonkheer Henri, zijn droom, de totstandkoming en de collecties van Kasteel-Museum Sypesteyn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.