Het in een zogenoemde startnotitie gegoten plan voor de nieuwbouw van het Alleman Kwartier toont aan dat de coalitie (VVD, D66 en PvdA) niets begrijpt van wat participatie door burgers zou moeten zijn. Dat is de mening van de in de stichting Allemansbelang verzamelde omwonenden in de wijk Bankras. De complete oppositie in de gemeenteraad dacht er vorige week hetzelfde over en kwam met een motie (ingediend door Burgerbelangen, met steun van CDA en ChristenUnie), maar de coalitie zorgde er voor dat die met twee stemmen meerderheid werd verworpen.

De stichting in oprichting heeft er geen goed woord voor over. “Een gotspe”, noemt zij het raadsbesluit, omdat naar haar mening het draagvlak in de buurt totaal ontbreekt en er nauwelijks sprake is geweest van enige inspraak. De omwonenden vinden het bestaande plan – dat onder neer voorziet in 116 koopappartementen, dertig sociale huurwoningen, plus een medisch- en een wijkcentrum – te pompeus. Een deel ervan komt op de plek van de gesloopte Bankrashal en een ander deel er tegenover, waar zich nu het wijkcentrum Alleman en het Medisch Centrum Bankras (waarin in de nieuwe versie ook de Bankras Apotheek komt) bevinden.

Alleen meeting

Volgens de stichting is er alleen een informatiemeeting geweest over het al voorgelegde plan en beoogt echte participatie dat de wijk wordt betrokken bij de ontwikkeling daarvan. Zo dacht ook de oppositie erover, die in de motie vroeg het plan terug te trekken en omwonenden gelegenheid te geven er over mee te denken. Maar de coalitie vormde volgens de stichting een onvermurwbaar machtsblok in de gemeenteraad.

Teleurgesteld

De wijkbewoners zeggen via hun Stichting Allemansbelang zeer teleurgesteld te zijn. In een raadscommissie had voorzitter Horsman van de stichting al zijn gal gespuwd en het leek er toen volgens hem op dat in elk  geval een deel van de coalitie open stond voor aanpassing van de plannen.

Sommige delen van de startnotitie, waarmee de raad dus akkoord ging, zijn niet onderhandelbaar, meldt Horsman. Daartoe behoort onder meer het volledig geheim gehouden financiële hoofdstuk. “De coalitie heeft nu vrij spel en er is van volwaardige participatie absoluut geen sprake”, zegt hij in een perscommuniqué.  Maar volgens hem kan het college het “duidelijk democratische signaal dat door de oppositie is afgegeven niet negeren.”

Alternatieven

De stichting neemt aan dat door de wijk aangedragen alternatieven, ondanks de houding van de coalitie, alsnog worden besproken en overwogen. Anders slaat de gemeente een lange juridische weg in, kondigde Horsman in de raadscomissie Ruimte, Wonen en Natuur als inspreker al aan. En daarbij zal de rechter ook naar andere projecten in de wijk kijken, denkt hij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.