Het aantal hypotheekaanvragen is in het tweede kwartaal met 53 procent toegenomen in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden. Dat meldt De Hypotheker, die een vestiging in Amstelveen heeft. “De kansen voor met name voor starters op de woningmarkt lijken toe te nemen.”

Vooral onder oversluiters is sprake van een explosieve stijging van 196 procent. Nu de hypotheekrente nog laag is, sluiten veel huizenbezitters hun hypotheek over om te profiteren van lagere maandlasten. Ook het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning is gestegen (+23 procent). Het aantal jonge huizenkopers, in de leeftijdscategorie van 25 tot 35 jaar, nam met bijna één derde toe.

Groei doorlooptijd

“Door de coronacrisis is het aantal hypotheekaanvragen in het afgelopen kwartaal niet eerder zo hoog geweest. De grootste rentestijgingen lijken op dit moment voorbij te zijn”, zegt de Amstelveense franchisenemer Chris der Salm van De Hypotheker. “Het aantal huizenkopers is met bijna een kwart gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Hieruit blijkt dat de huizenmarkt is aangetrokken, al blijft de toekomst erg onzeker. Veel huizenkopers en oversluiters lijken daarom juist nu hun slag te willen slaan, terwijl ook woningverkopers nog snel willen profiteren van de huidige waarde van hun woning. Een keerzijde van deze groei zijn de doorlooptijden bij hypotheekverstrekkers. Die liggen nu gemiddeld twee keer zo hoog en zijn niet eerder zo lang geweest”.

De sterkste stijging van oversluiters is zichtbaar in de leeftijd van 35 tot 45 jaar (+260 procent). Ook in de leeftijdsgroep 45 tot 55 jaar (+185 procent) en onder 55-plussers (+165 procent) deed zich een substantiële stijging voor.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.