Een op de digitale wereld gerichte zorginstelling komt naar Amstelveen. Van 1 september af vestigt zich op een leeg staande verdieping aan Bouwerij (Legmeer) Digibende. “Een ontwikkelcentrum voor jongeren bij wie het op school niet wil lukken”, zegt directielid Filemon Wesselink. Onder de cliënten vooral autisten en hoogbegaafden.

Wesselink combineert zijn bestaan als tv-programmamaker tegenwoordig met het feit dat hij twee dagen per week helpt Digibende in goede banen te leiden. “Eigenlijk was ik, mede naar aanleiding van een uitzending die ik over autisme maakte, gevraagd als ambassadeur van Digibende. Maar dat vond ik eigenlijk niks. Ik wilde naast mijn tv-werk bestuurlijk bezig zijn en vond die digitale ontwikkeling van jongeren interessant.”

Ontwikkeling

Volgens hem kunnen dankzij Digibende jongeren een enorme bijdrage leveren aan de maatschappij, in plaats van alleen maar een probleem daarvoor te worden. Eigenlijk valt het allemaal onder dagbesteding en de daarbij behorende vergoeding van de overheid. Maar die term, hoewel op de website aanwezig, gebruiken de er aan verbonden pedagogen liever niet. Omdat die al gauw in de richting gaat van bijvoorbeeld ouderen en dementerenden, in elk geval mensen die hooguit een spelletje doen, koffie drinken en worden bezig gehouden. “Bij ons maken de jongeren wel echt een ontwikkeling door in plaats van alleen bezig gehouden te worden,” zegt Wesselink.

Limburg

Amstelveen wordt de tweede gemeente met een vestiging van de door Fabion Leijten

Onderwijswethouder Frank Berkhout

gestichte BV. De eerste bevindt zich in Kelpen-Oler, een klein Limburgs dorp. In dat filiaal komen per dag zo’n vijftig jongeren. Het hoeft wat de directie betreft niet bij Amstelveen te blijven, want zij wil uitbreiden tot een keten van tien filialen. Op dit moment wordt met diverse gemeenten gepraat.

Verveling

Het gaat om de categorie 12 tot 28 jarigen. Velen zitten nog op school, waar zij zich vervelen en niet meekomen.  Maar zij hebben vaak wel een indrukwekkend talent in de digitale wereld, ontdekte Digibende. Door de eerste houding komen zij vaak op een zijspoor terecht, terwijl de toekomst er een is van thuis zitten met een uitkering. Maar dat hoeft niet. De gemeente geeft de organisatie een startsubsidie, waar een wat lagere vergoeding dan gebruikelijk per dagdeel voor de Amstelveense pupillen tegenover staat.

Goed concept

“Het is een goed concept dat wij hier nog niet hadden”, zegt wethouder Frank Berkhout van Jeugd en Onderwijs. Hij investeert er samen met de samenwerkingsverbanden Amstelronde en Amstelland en Meerlanden, respectievelijk voor primair en voortgezet onderwijs, in.

Volgens Wesselink, die ooit zelf de diagnose autisme (zij het in een lichte vorm) kreeg, berekende de wethouder dat er al gauw € 1,4 miljoen is gemoeid met thuiszitters die van een uitkering leven. Het preventieve concept past ook in Berkhouts beleid, dat er vooral op is gericht in te grijpen voordat het volledig uit de hand loopt, ook al doordat de gemeente zelf jongerenwerkers in dienst heeft, waardoor zij niet bij Jeugdzorg terechtkomen. Hij ziet vooral veel in de combinatie van onderwijs en ontwikkelende dagbesteding. “Wij willen ook heel graag die kinderen van de bank af halen. In de basisschool-leeftijd gaat het nog wel, dankzij een speciale manier van lesgeven. Maar in het vervolgonderwijs gaat het vaak mis. Dan komen die kinderen op grote scholen, zoals HWC en Amsteleeveen College, met zeg maar 1800 leerlingen, waartussen zij verzuipen. In het reguliere onderwijs begint men veelal met afschalen naar lagere onderwijssoorten, terwijl die leerlingen daar eigenlijk te slim voor zijn.”

Regio

Bij Digibende, dat er voor leerlingen uit de regio komt, leren zij onder meer programmeren, ethisch hacken, computergames bouwen en alles over robotica. Behalve met autisme zijn de daar geplaatste leerlingen vaak hoogbegaafd. “Ze kwijnen op school als stille jongeren vaak weg”, weet Wesselink. Die mening deel blijkbaar Berkhout.

“Digibende is eigenlijk een organisatie voor vooral degenen die lijden aan autisme, maar zeker niet laag begaafd zijn. Die raken thuis schuchter in een hoekje zittend gedemotiveerd. Eigenlijk hadden wij voor die categorie nog niets.” Hij verwacht dat er in de regio veel belangstelling voor het nieuwe ontwikkelingscentrum is. “Maar wij zijn als Amstelveen de eerste die er jongeren heen kunnen sturen.”

Veel vraag  

Wesselink: “We zien dat er enorm veel vraag is naar ICT’ers en programmeurs. Het is natuurlijk doodzonde als mensen die er talent voor hebben en ons als maatschappij kunnen helpen uiteindelijk thuis komen te zitten.” Daarentegen ziet hij leerlingen op zijn organisatie opbloeien, hoewel dat programma combineren met een gewone school. Om weer terug te vallen? Nee, zegt Wesselink.  “Het is leuk als je twee dagen in de week kunt doen waar je goed in bent. Dat straal je ook in de rest van de week uit.”

“Het richt zich voornamelijk op jongeren die uitvallen of dreigen uit te vallen op school”, meldt de Nederlandse Vereniging voor Autisme over het programma.

3 REACTIES

  1. Heel goed, dat dit er komt, want wij verwachten maar dat elk kind past op een atheneum of een daarvan afgeleid schooltype “daaronder”. Dat is natuurlijk volstrekte onzin. En de sociale context waarin dit gebeurt is ook overal hetzelfde. Juist autisten kunnen heel geconcentreerd werken, vermits er maar een duidelijke structuur is. Gelukkig beginnen er binnen het bedrijfsleven m.n. de grote tech bedrijven ook steeds meer mensen te komen die in de gaten beginnen te krijgen dat deze mensen zeer waardevol kunnen zijn.
    Daarom vind ik het ook vreemd om dit onder het kopje zorg te plaatsen. Men houdt er gewoon rekening mee, dat er verschillende mensen met een verschillende aanpak onder de bevolking zijn.

  2. Digibende is de meest ontiegelijke kutorganisatie van heel Nederland. Ze plegen fraude, buiten op grote schaal mensen met autisme uit, en dan krijgen ze van jullie gemeente een startsubsidie?!

    Wat een schande. Fuck Amstelveen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.