Het door Margot Berkman ontworpen beeld op het Keizer Karelplein wordt op 24 augustus eindelijk onthuld. Dat meldde verkeerswethouder Rob Ellermeijer woensdag op vragen van onder meer de ChristenUnie en GroenLinks in de raadscommissie Burgers en Samenleving. Die dag wordt ook een tentoonstelling van tekeningen van kinderen erover in het Cobra Museum geopend. Het kunstwerk, dat al veel politiek gekrakeel teweeg bracht, bestaat uit drie beelden en heet Whispering Seaweed.

Rob Ellermeijer

Begin vorig jaar ontstond er deining over in de gemeenteraad omdat B&W al een kunstenares kozen, met uitsluiting van alle Amstelveense vakgenoten, zonder dat gemeenteraad en omwonenden waren geraadpleegd. De complete oppositie (zeven partijen) waren tegen, maar de coalitie – VVD, D66 en PvdA – sloot zoals gewoonlijk de rijen, waarmee Ellermeijer de meerderheid in de raad meekreeg. Sommigen in die coalitie gaven wel toe dat de procedure geen schoonheidsprijs verdiende.

 Voor het blok

Stieneke Kruijer

Fractievoorzitter Bert de Pijper van de ChristenUnie vond de oplevering (na ruim anderhalf

jaar) wel laat en Stieneke Kruijer van GroenLinks toonde zich ook verbaasd erover dat het kunstwerk er nog steeds niet staat. “Wij werden destijds voor het blok gezet, dat het allemaal zo snel mogelijk moest”, bracht zij in herinnering. Ten dele hebben wel de coronacrisis en persoonlijke fysieke problemen bij de kunstenares voor enige vertraging gezorgd. Het beeld zou begon april worden onthuld, maar dat kon wegens de coronacrisis niet doorgaan, zei Ellermeijer. Daarin speelde ook mee dat een bronsgieterij in Cuijk, zeg maar het episch centrum van de corona-uitbraak, niet eerder eraan kon werken, vertelde de wethouder.

Presentatie

De beelden die er komen kostten tot nu toe € 85.000. Bij de presentatie in Cobra, waar schoolkinderen (die de kunstenares bezochten) ook hun tekeningen laten zien, zouden zo’n 250 mensen komen, zei Ellermeijer. Dat  kon tijdens de coronacrisis niet doorgaan. De expositie van de tekeningen duurt tot eind september.

 Brief

Bert de Pijper

De Pijper merkte op dat steeds opnieuw raadsleden moeten vragen om informatie over het kunstwerk en dan die pas komt van B&W. “Zou het niet meer in de lijn liggen dat er een brief komt van het college”, opperde hij.  Op een vraag van Kruijer meldde Ellermeijer dat bij de kosten vier mille komt voor plaatsing van het kunstwerk, voorafgaande aan de onthulling in de maand augustus.

Oneens

Zoals gezegd heeft de procedure rond het kunstwerk de politieke gemoederen bezig gehouden. Ellermeijer verdedigde zijn keuze voor Berkman en de gewenste snelheid, zonder de gemeenteraad daarin te kennen, met de opvatting dat de aanleg van het nieuwe verkeersplein en het kunstwerk in feite één geheel vormden en uitstel niet meer was gewenst. Op het gereed gekomen plein zou het kunstwerk in de tweede helft van vorig jaar worden afgeleverd. In een gemeentelijk persbericht werd alleen over het ‘betreuren’ van het in eerste instantie passeren van de omwonenden gesproken.

GroenLinks, een van de felste politieke tegenstanders van de gang van zaken, zei is het met de gang van zaken ‘hartgrondig oneens” te zijn.

Foto boven: kunstenares in bronsgieterij

2 REACTIES

  1. Ik kan het alleen bevestigen dat het metalen fluisterend zeewier (Whispering Seaweed) van mevrouw Berkman heel goed past in de omgeving van het Keizer Karelplein. Voor 75.000 euro is echt een koopje. De vraag rijst alleen, waarom moest een delegatie inwoners van Amstelveen vorig jaar onder leiding van wethouder Ellermeijer mevrouw in Zandvoort te bezoeken en advies geven, hoe het kunstwerk beter in hun buurt zou passen, want Margot maakt de laatste tijd niets anders dan dit soort type metalen eencellig organismen, zeg maar amoeba’s.

    Misschien vinden veel mensen dit prachtig, maar wat heeft Amstelveen met zeewier te maken blijft voor mij erg onduidelijk, want de eerste zichtbare zeewier kolonie is in de Noordzee te vinden ongeveer 25 kilometer afstand!

  2. Ik vind die mevr. Berkman best mooie objecten maken, maar dat is natuurlijk subjectief. Alleen ik vraag mij of dit nu toegankelijk is voor een overwegend arbeidersbuurt als het KKP. Ik vrees dat vele mensen die in deze wijk wonen het liefst zo’n object naar de schroothoop verwijzen. Men had het beter samen met de wijkbewoners kunnen uitzoeken, nu krijgt men daar weer eens het gevoel dat er voor hun wordt beslist van wat zij mooi moeten vinden en dat zij daar ook nog aan mee moeten betalen. Niet handig! En over het feit dat het niet iemand uit Amstelveen is, heb ik in het verleden al geschreven. Hier zit ook kwaliteit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.