In verband met de coronacrisis staan mogelijk veel panden leeg, waaronder bijvoorbeeld winkels en scholen. Waternet adviseert daar, voordat die in gebruik worden genomen, alle kranen te openen tegen legionella.

Als er langer dan een week niemand in huis, een bedrijf of instelling is geweest is het verstandig de leidingen voor gebruik goed door te spoelen, zegt Waternet. De kranen moeten minstens een minuut worden geopend. “Vergeet ook de douche, bad en buitenkraan niet”, waaeschuwt de organisatie.

Stil

Die gaat er van uit dat op dit moment veel panden zijn gesloten door de coronacrisis, zoals vakantiehuisjes, scholen, kantoren, jachthavens, sportscholen, restaurants, sauna’s en zwembaden. “In veel gebouwen staat het drinkwater langere tijd stil of er wordt veel minder water verbruikt dan normaal. Als water lange tijd stilstaat gaat de kwaliteit (geur, kleur en smaak) achteruit. De legionellabacterie, die de veteranenziekte kan veroorzaken, kan zo een probleem worden.”

Eén keer per week

Waternet adviseert daarom weinig gebruikte leidingen goed door te spoelen. Het advies is dat minstens één keer per week te doen. Meer informatie is te vinden op de website van de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Tips: Spoel eerst het toilet door; Laat alle kranen minstens een minuut, bij voorkeur 10 minuten, doorlopen; Begin bij de kraan het dichtst bij de watermeter; Laat het water rustig stromen en voorkom dat het water gaat spetteren; Doe dit met warm en koud water; zet bij een mengkraan de kraan in de middelste stand. Kijk voor meer informatie en tips op kraandoorspoelen.nu.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.