Het percentage gescheiden afval dat Amstelveners aanbieden is in vijf jaar met twaalf procent gestegen naar 63%. Het was in 2015 nog 51%. Om de burgers te dwingen de hoeveelheid restafval per huishouden te verminderen, voerde de gemeente in 2018 het systeem ‘anders inzamelen’ in, waarbij onder meer bewoners van eengezinswoningen werden gedwongen dat naar ondergrondse containers te brengen.

In 2019 zijn alle wijken op het nieuwe systeem overgegaan. Sinds 2017 daalde de hoeveelheid restafval van 201 naar 139 kilo in 2019, wat neerkomt op bijna 31%. Landelijk is het doel dat in de gemeenten driekwart van het afval wordt gescheiden. In 2017 was dat nog 54%, zodat het in twee jaar met negen procent steeg. Volgens wethouder Floor Gordon (afvalbeheer) gaat het met sorteren door de burgers steeds beter, na een periode van gewenning. “Het wegbrengen van restafval met een afvalpas (die ook de bewoners van flats hebben, red.) is ingeburgerd zo lijkt het.” Zij zegt heel tevreden te zijn met de bereikte resultaten.

Grondstoffen

In 2019 is 29,2 kilo plastic, blikjes en drinkkarton (PMD) per inwoner ingezameld, driemaal zoveel als in 2017, ook al omdat er speciale ondergrondse containers voor kwamen.  De hoeveelheid ingezameld GFT (groenten- fruit- en ruinafval) was vorig jaar 49 kilo per inwoner. In 2017 was dit nog 45 kilo, een toename van bijna negen procent. Ingezameld papier nam af van 48 naar 43 kilo, doordat er relatief meer karton, dat nu eenmaal lichter is, in de ondergrondse containers en (mini)containers werd gedaan. De toename van karton komt onder andere door het groeiend aantal aankopen bij webwinkels. In 2019 werd ook 30% meer textiel ingeleverd.

Hoogbouw

Om het afvalscheidingspercentage verder te verhogen en de hoeveelheid restafval te verlagen, plaatst de gemeente dit voorjaar nog 20 GFT-containers bij de hoogbouw. Nu kunnen bewoners van flats al op 27 locaties hun groente- en fruitafval scheiden van het restafval, maar zij moeten daar vaak wel lange afstanden voor afleggen, wat vooral voor ouderen en gehandicapten niet te doen is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.