Omdat een bijverschijnsel van  de coronacrisis is dat – naast het huiselijk geweld – ook conflicten tussen buren toenemen, is de op buurtbemiddeling gerichte organisatie Beterburen Amstelland ook nu actief. Zij biedt kosteloos hulp bij burenoverlast. Bemiddelaars bieden hun kennis, aandacht en tijd belangeloos aan om buren te helpen om samen de overlast te bespreken en op te lossen.

Wegens de coronamaatregelen zijn wel de diensten voorlopig aangepast. Men kan alleen per telefoon contact leggen. Wanneer nodig vindt een fysiek gezamenlijk gesprek plaats als dat weer veilig wordt bevonden door de overheid.

Klussen

Als het thuis lukt er het beste van te maken en men ervaart overlast van de buren, is dit extra moeilijk te verdragen, erkent de organisatie, die dagelijks meldingen uit de elf gemeenten krijgt, waarin zij actief is. Meest voorkomende klacht is geluidsoverlast, onder meer veroorzaakt door verbouwingen en klusgeluiden, rennende of spelende kinderen, deuren slaan, muziek, loopgeluiden en nog veel meer. “Wat eerst alleen een lichte irritatie is, kan oplopen tot een groot probleem. Om te voorkomen dat de zaken uit de hand lopen kan men proberen in een zo vroeg mogelijk stadium samen afspraken te maken over wat voor beide buren mogelijk is”, meldt Beterburen. Die gaat ervan uit dat het kan helpen als een derde, onafhankelijke persoon hierbij wordt betrokken, zoals de bemiddelaars van Beterburen. “Zorg er met elkaar voor dat het verplichte thuisblijven voor uzelf en uw buren zo prettig en gezond mogelijk verloopt”, adviseert de organisatie.

Tips

Die heeft verder de volgende tips:

Let op harde geluiden, vooral in de avonduren. Probeer ook andere overlast te beperken of te laten.

Bel, app, mail of schrijf op een rustig moment naar de buren; probeer hierbij te bedenken dat een gezamenlijke oplossing meer oplevert dan enkel de klacht noemen. Laat buren weten waar men last van heeft en beschrijf dit zo feitelijk mogelijk: noem het geluid of de bron van de overlast, de tijd wanneer het voorkomt en wat dit met de buren doet. Biedt aan om de situatie samen te bespreken.  Elkaar de schuld geven kan verleidelijk zijn, maar maakt de zaak alleen maar erger.

Zelf meteen een oplossing noemen, kan negatief uitpakken. Door samen te bespreken wat een verbetering zou kunnen zijn is de kans groter dat dit door beiden ook wordt uitgevoerd zonder de burenrelatie te beschadigen. Voor bemiddeling of advies kan men bellen: 085-9022810 of mailen naar info@beterburen.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.