Omdat de gemeente per se elk woonhuis van het gas af wil hebben in 2040 en gemeentelijke gebouwen al in 2030, wijst zij nog maar eens op de site denkmee.amstelveen.nl en houdt zij een enquête.  Wethouder Floor Gordon doet daar nu een oproep die laatste in de vullen. Zie https://www.youtube.com/watch?v=KOwNhwwowzE .

In de enquête worden Amstelveners onder meer gevraagd naar hoe zij over aardgasvrij denken en of zij zelf ook initiatieven hiertoe zouden willen nemen. Onlangs bleek op een overigens slecht bezochte informatiemeeting in het raadhuis dat windmolens hier onpopulair zijn. Er is trouwens nauwelijks grond voor en waar windmolens staan kunnen geen woningen worden gebouwd. In de enquête wordt ook gevraagd wanneer het wenselijk is van het aardgas af te stappen en naar bereidheid hierin te investeren. Het invullen duurt volgens de gemeente vijf minuten.

Transitievisie warmte

Volgens het Klimaatakkoord moeten gemeenten aan de slag met de energietransitie. Samen met vastgoedeigenaren, bewoners, netbeheerders en medeoverheden moeten zij een zogeheten Transitievisie Warmte opstellen. Daarin staan voorstellen voor duurzaam aardgasvrij verwarmen en koken. Het bevat ook een wijk-voor-wijkstappenplan. Amstelveen gaat dat, net als elke andere gemeente, voor einde 2021 onder die Rijksdwang doen. Dit jaar al, als het aan wethouder Floor Gordon van Duurzaamheid ligt.

Draagvlak

“Wij vinden het essentieel dat de keuzes die wij gaan maken op voldoende draagvlak kunnen rekenen”, zegt ze. Daarom willen B&W de inwoners en ondernemers zo vroeg mogelijk erbij betrekken. “Zodat wij rekening kunnen houden met vragen en zorgen en een aanpak kiezen die in de uitvoering succesvol is,” zegt de wethouder.

De gemeente sluit zich volledig aan bij het standpunt van het Rijk dat in 2050 Nederland geen aardgas meer gebruikt om woningen en gebouwen te verwarmen. Maar Amstelveen wil daarop tien jaar vooruit lopen en al in 2040 ‘fossielonafhankelijk’ zijn. Nog tien jaar eerder moeten dus gemeentelijke gebouwen dat al zijn.

Stapsgewijs

De transitievisie geeft bewoners, huis- en gebouweigenaren een eerste beeld van het stapsgewijze tijdpad richting aardgasvrij, zegt de gemeente. In het document zal ook worden beschreven welke toekomstige energievoorziening(en) volgens de gemeente kansrijk en realistisch zijn met een indicatie van de mogelijke kosten. Aan dat laatste ontbreekt het zowel landelijk als plaatselijk nu volledig.

CO2

De transitievisie denkt de gemeente samen met bewoners en belanghebbenden op te stellen en uit te werken in wijkuitvoeringsplannen. Met het doel gebruik van fossiele brandstoffen, zoals aardgas, te beperken, de CO₂-uitstoot terug te dringen en gebouwen te voorzien van duurzame energie, zegt de gemeente. En zij ziet als alternatieven voor aardgas een warmtenet, duurzaam gas (wat dat ook moge zijn), waterstof of all-electric (zoals een individuele of een gezamenlijke warmtepomp, die overigens nu al helse lawaaiklachten oplevert).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.