Voorafgaande aan de raadsvergadering van woensdag (12 februari) houden SP en GroenLinks een demonstratie over het in hun ogen foute woonbeleid van de gemeente. Die protestactie begint om 19.00 uur op het Raadhuisplein. Op de agenda van de gemeenteraad staat de zogenoemde Woonagenda, waarin het woonbeleid voor de komende jaren is vastgelegd. Dat voorziet volgens de opstandige partijen te weinig in sociale huurwoningen, in elk geval in betaalbare woningen.

Een groep inwoners heeft zich zich volgens de organisatoren verenigd om zich als voorstanders daarvan uit te spreken. De actiegroep vindt het gebrek aan betaalbare woningen een groot probleem, waarmee het college van B&W  tot nu toe weinig doet. De actiegroep hoopt op een grote opkomst van inwoners om samen hun stem te laten horen.

Villa’s

“De wachttijden voor sociale huurwoningen zijn te lang en in de middeldure sector is er nauwelijks aanbod, terwijl de villa’s en luxueuze appartementen in Amstelveen uit de grond schieten”, zegt GroenLinks-raadslid De Looze namens de actiegroep.

Die groep vindt dat er eindelijk weer nieuwe sociale woningen moeten worden gebouwd en dat de middeldure woningen nt alleen kleine hokjes zijn, maar ook gezinswoningen. “Na aansporingen van verschillende oppositiepartijen, die al langer pleiten voor veranderingen in het woningbouwbeleid, laten inwoners nu zelf hun stem horen”, zeggen de organisatoren van de protestactie. Voor een onderwerp dat politiek al langer de boventoon voert, is nu een nieuw hoofdstuk aangebroken, vinden zij.

Commissie

Twee weken geleden bleek al in de drukbezochte commissievergadering dat er grote tegenstellingen zijn tussen de coalitiepartijen en verschillende fracties in de oppositie. Volgens de actiegroep zit de politiek vast op dit onderwerp en zal de inwoner nu van zich moeten laten horen om de raadsleden van de woonproblematiek te overtuigen. De groep hoopt dat de raadsleden voor de het gesignaleerde tekort aan woningen openstaan en vóór de raadsvergadering met de tegenstanders van het beleid in gesprek gaan.

3 REACTIES

  1. Betaalbaar wonen moet er voor iedereen zijn en is in principe niet ongeacht leeftijd & inkomen. Daarom meer betaalbare woningen in alle categorieën tot een €900,—inclusief , dan kunnen de scheefwoners ook echt doorschuiven en bouw ook meer aanleunwoningen voor bejaarden in deze sector, want hoevelen van hen willen wel downsizen, maar kunnen dat nu niet vanwege te hoge vrije sectorprijzen. Het is toch belachelijk dat er gezinnetjes van 4 personen zitten op een 2 kamerwoning, zoals nu voorkomt, terwijl er wel stadsvilla’s worden gebouwd. En voer bij koop een zelfbewoningsplicht in van 5 jaar om speculatie tegen te gaan en niet 18 maanden , want dat is een giller.

  2. De lokale politiek zit niet alleen op dit onderwerp vast omdat de grote tegenstellingen tussen de coalitiepartijen en de oppositie worden overwoekerd door een verlammende onderonserigheid.

    Het is even ontroerend als naïef om te hopen dat burgers enige invloed kunnen uitoefenen op bureaucratisch bestuur van ambtenaren die door neoliberale bestuurders worden gedekt.

  3. “Als de menselijke maat érgens is vermalen tussen bureaucratische onverschilligheid en winstbejag, dan is het in Groningen,” schrijft columniste Sheila Sitalsing (VK 13/2). Onder het huidige neoliberale bewind zijn er wel meer voorbeelden te noemen, denk ik.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.