Eigenlijk was dominee Wim Janssen nog niet uitgepraat als predikant van de Kruiskerk, waar zeven jaar geleden zijn uitvaartdienst werd gehouden. In diezelfde kerk presenteerde zijn dochter Clara tijdens de zondag 26 januari dan ook het door haar en zijn zuster Ynskje het boek ‘Lieve mensen, dit wil ik u zeggen’. Het is een bundel van zeven preken en eenzelfde aantal kinderverhalen, respectievelijk gebeden. ‘Wim was voor alles een man van het woord”, vertelde zijn zuster eerder.

Zeven speelt blijkbaar een belangrijke rol. Niet alleen verscheen het boek zeven jaar na zijn dood, maar ook bevat het dus zeven van elk van de teksten. Dat aantal was het totaal van de twee vissen en vijf broden, die de Here Jezus volgens het Bijbelverhaal gebruikte om bij de wonderbare spijziging vele duizenden te eten te geven.

3000 preken

Na in Rekken en Goes te hebben gestaan, kwam hij in 1968 naar Amstelveen, waar hij woning aan de Keizer Karelweg betrok en predikant was in de Bankraskerk (nu een synagoge) en Kruiskerk. Clara herinnerde zich uit haar kindertijd hoe haar vader vaak zat te tikken; aan preken en andere in woord weeggegeven gedachten. Het boek, uitgegeven door Dabar-Luyten (Dabar=woord), had voor het tweetal veel leeswerk betekend: Uit 3000 preken en andere verhalen moesten er driemaal zeven worden gekozen.

Tollenaar

Zijn geboekstaafde erfenis bevat vooral troost en bemoediging. Ds. Sieb Lanser, voorganger van de dienst, liet dat ook voorafgaande aan de boekpresentatie hetzelfde lied zingen dat in de uitvaartdienst had geklonken, waarin de woorden ‘Jezus komt misschien vandaag voorbij’, tekst geschreven door Amstelvener Ad den Besten. Het was ook het antwoord van ds. Janssen op de vele vragen die uit – en soms uit haar ellende – de samenleving komen. “Jezus zegt tegen de tollenaar: Ik wil met jouw eten”, zei zijn dochter. Blijkbaar zag ze daarin de hoop, barmhartigheid en bemoediging, die haar vader bijna zestig jaar als predikant met zich meedroeg.

Foto: amstelveenweb.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.