Samen met gemeenten, marktpartijen en woningcorporaties wil de Provincie Noord-Holland aan de slag om voor voldoende ‘betaalbare en duurzame woningen’ te zorgen, voor alle doelgroepen. Het is de belangrijkste ambitie in de woonagenda voor de komende vijf jaar. 

“De woningnood in verschillende delen van de provincie Noord-Holland is hoog en met een verwachte toename van de bevolkingsgroei en het aantal eenpersoonshuishoudens neemt de vraag naar woningen verder toe”, zegt gedeputeerde Loggen. “We moeten daarom met elkaar alle zeilen bij zetten en zorgen dat er de komende tijd volop wordt gebouwd. Ook willen we de doorstroming van ouderen van een grote naar een kleinere comfortabele woning actief stimuleren. Dit helpt om bestaande woningen vrij te spelen voor gezinnen.”

Plan en productie

In veel regio’s binnen de provincies is het woningtekort de afgelopen jaren, ondanks grote inspanningen, toegenomen. Uit de monitor plancapaciteit blijkt dat er veel potentiële bouwlocaties beschikbaar zijn, zegt de provincie. Maar zij beseft dat een ruim aanbod van bouwlocaties niet automatisch tot meer productie leidt. Met het aanbieden van kennis, geld of capaciteit wil de provincie gemeenten, marktpartijen en woningcorporaties helpen belemmeringen weg te nemen en er zo voor zorgen dat plannen ook kunnen worden gerealiseerd.

Klimaat.

Naast het aanjagen van de productie, wil zij ook stimuleren dat men woningen duurzaam bouwt, bouwmaterialen worden hergebruikt of herbruikbaar zijn en dat er bij de plannen rekening wordt gehouden met het volgens de provincie veranderende klimaat. Voor nieuwbouw wil zij met gemeenten in woonakkoorden daarover afspraken maken. De provincie adviseert daarnaast gemeenten via het servicepunt Duurzame Energie over hoe dit kan worden gerealiseerd.

 Regionaal maatwerk

De provincie gaat met gemeenten, marktpartijen en woningcorporaties praten op basis van de bespreekversie van de woonagenda. De woonagenda wordt dan verder aangevuld en biedt is vervolgens bedoeld om richting te geven bij het opstellen van de woonakkoorden. Daarin maken gemeenten afspraken over concrete opgaven en stemmen zij woningbouwplannen op elkaar af. De provincie zegt hierbij hulp aan te bieden. Bijvoorbeeld door het aanbieden van een dashboard met recente cijfers over de woningbouw en de woningbehoefte op gemeenteniveau.

1 REACTIE

  1. “ ondanks grote inspanningen” Waar is dat dan gebeurt in onze gemeente? Ja men heeft relatief veel stadsvilla’s gebouwd of “ luxe” appartementje, maar voor de rest?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.