Hoewel het maar 76 centimeter aanpassing vergt en tot tweemaal toe de rechter de projectontwikkelaar als verliezer aanwees, stemde de meerderheid van de gemeenteraad in met een ongewijzigd bestemmingsplan ‘Herziening Wester Amstel 2018’. De herziening betreft groen licht van vier dure woningen (tweemaal twee-onder-een-kap) aan de Amsteldijk-Noord, waartegen buren al twee jaar een juridische strijd leveren. GroenLinks, SP en Burgerbelangen Amstelveen (bbA) stemden tegen. De woningen gaan meer dan € 2,1 miljoen per stuk kosten.

Jacqueline Solleveld

Het gaat allemaal onder meer om de erfgrens van het bouwterrein, die vlak bij de woning van buurman Terence van Buuren, komt te liggen, waardoor hij een deel van zijn huis zou moeten afbreken en een pad niet meer kan gebruiken. Kadastraal heeft de bouwer misschien gelijk, maar de rechter vond (ook in hoger beroep) dat door gewoonterecht de hedendaagse praktijk geldt. “U houdt vast aan wat de ontwikkelaar wil”, verweet raadslid Jacqueline Solleveld van bbA wethouder Floor Gordon. Die zei dat er een verschil bestaat tussen het bestemmingsplan en de erfgrens en dat de kwestie al heel lang loopt. De bouwaanvraag ligt bij de rechter en het is moeilijk nu nog te gaan schuiven in het bestemmingsplan, vond ze. “Het juridische proces staat los van het bestemmingsplan”, hield ze vol. En volgens raadslid Pier Rienks van het CDA kan de erfgrens ook na het akkoord gaan men dat plan opnieuw worden vastgesteld. Maar volgens raadslid Lennart de Looze van GroenLinks hebben B&W de zorgen geenszins weggenomen. “Is het wel verstandig dit besluit te nemen en kunnen we het plan echt niet een paar meter verschuiven?” vroeg hij.

Anders

Floortje Gordon

Volgens Solleveld wil Gordon de zaak willens en wetens doorzetten. Woningbouw moet volgens haar gefaciliteerd worden, maar niet ten koste van alles. “Wij zijn er niet van overtuigd dat het niet anders kan.”

Bij een aan die van de gemeenteraad voorafgaande vergadering van een raadscommissie sprak Van Buuren in. VVD-er Gerritsen vroeg zich toen af of het bestemmingsplan voor de rechter wel stand zou houden, maar nu stemde zijn fractie er voor. Van Buuren zei overigens dat ook de vereniging Amsteloever en Stichting beschermers Amstelland tegen de geplande bouw zijn. De projectontwikkelaar wil volgens Van Buuren extra vierkante meters hebben ten koste van hem. De projectontwikkelaar voert daar, na twee processen te hebben verloren, nu een bodemprocedure over. “Ik heb mevrouw Gordon en wethouder Herbert Raat in een mail van 23 oktober 2019 uitgenodigd bij ons langs te komen om ter plekke de zaak te bekijken en om hen een toelichting te geven. Op 29 oktober heeft de heer Raat mij laten weten dat dat niet nodig was. Noch mevrouw Gordon, noch de heer Raat zijn met ons in gesprek gegaan.”

1 REACTIE

  1. “Noch mevrouw Gordon, noch de heer Raat zijn met ons in gesprek gegaan,” zegt de door gemeentelijke onzorgvuldigheid benadeelde bewoner. Dit zijn de wethouders die het altijd hebben over ‘samen met de bewoners’. In de praktijk valt dat vaak vies tegen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.