De gemeente wil de in financiële problemen geraakte culturele organisatie Platform C wel helpen, maar niet zonder enige kans op verbetering tonnen over de balk gooien. In 2017 fuseerden Kunstuitleen, Muziek- en Dansschool en Volksuniversiteit tot Platform C, maar de nieuwe directeur Madeleine Heijligers ontdekte tot haar schrik dat onder de vorige directie een verlies van twee ton was ontstaan.

Maar het door haar en de voorzitter van de Raad van Toezicht aangeboden Financieel Herstel Plan biedt volgens B&W onvoldoende waarborgen voor een duurzame toekomst. Dat hebben de wethouders Herbert Raat van cultuur en Frank Berkhout zowel aan de gemeenteraad als Platform C meegedeeld. Voor de koepel van de drie instellingen wordt jaarlijks meet dat een miljoen euro uitgetrokken, waarvan € 927.000 naar de muziekschool gaat.

Minder cursisten

Eerdere extra bijdragen van de gemeente en de verwachte efficiency door de fusie konden het gat in de begroting niet voorkomen. Er is onder meer sprake van een daling van het aantal cursisten en leden. De gemeente zegt wel mee te willen denken over financiële verbetering. ‘Wij gaan niet over één nacht ijs’, zeggen B&W, die overigens veel waarde hechten aan Platform C. Vandaar juist dat zij naar hu zeggen de zaak goed geregeld willen hebben voor de toekomst. Maar in het herstelplan zien zij te weinig garantie daarvoor. Het voorstel aan Platform C is daarom de organisatie onder regie van de gemeente door te lichten en de uitkomsten daarvan te gebruiken voor een betere aanpak.

1 REACTIE

  1. Misschien is het ook idee om te kijken naar de hoge salarissen van al het staf personeel, inclusief de directeur. De muziekdocenten (met veel te lage tarieven als zzp’er, geen doorbetaling in de vakanties etc) werd gevraagd in te leveren (terwijl zij het echte werk moeten doen) maar over korten op de directeur herself wordt niet gerept. Ik denk dat de algehele bedrijfsvoering langs geen kanten klopt. Zoals is gebleken met zoveel van die soort gesubsidieerde instellingen: het vaste staf personeel in loondienst snoept de hele pot leeg en doet er ook alles om dat te behouden. Neem het SKVR: meer dan helft gaat naar het personeel. En als er een tekort is: waar gaat die 1 miljoen subsidie dan naartoe? Als er bezuinigt moet worden op de docenten, terwijl dat de kernactiviteit is? Een oproep dus voor de gemeente Amstelveen om dit zaakje is goed tegen het licht te houden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.